Accidentele de muncă soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, dar şi flagelul muncii la negru au scos pe teren inspectorii muncii. În perioada 6-10 martie, Instituţia a efectuat o serie de controale, în care s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1,523 milioane lei.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1,233 milioane de lei, din care 965.000 de lei pentru muncă la negru, în condiţiile în care au fost depistate 147 de persoane care prestau asfel de activitate.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 289.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 93 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu drept accidente de muncă.
“Atragem atenţia asupra riscurilor la care se expun lucrătorii, în special cei care sapă şanţuri. Neasigurarea malurilor de pământ este cauza principală a accidentărilor, inclusiv mortale. Deseori această nenorocire nu vine singură, ea se completează cu lipsa formelor legale de angajare. Cel mai recent eveniment, în judeţul Buzău, un băiat de 17 ani, a murit sub un mal de pământ. Săpa o fosă septică, împreună cu nişte prieteni, atunci când a fost îngropat de viu. Abia după mai bine de două ore de eforturi disperate, echipele de salvare au reuşit să-l scoată, dar era fără viaţă. Cercetările efectuate de procurori şi inspectorii de muncă au arătat că minorul lucra la negru şi n-au fost respectate normele de siguranţă nici de el nici de colegii lui. Echipamentul de protecţie lipsea iar malurile gropii nu erau asigurate conform normelor legale. Este un exemplu trist care, din nefericire, este departe de a fi izolat”, a declarat reporterilor Agerpres, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.