Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul dosarului Țăndărei și face verificări la Tribunalui Harghita. În acest dosar, 160 de copii au fost duşi la cerşit în Anglia.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul dosarului Țăndărei și face verificări la Tribunalui Harghita. În acest dosar, 160 de copii au fost duşi la cerşit în Anglia.

Inspecția judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita, după ce dosarul Țăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 6 ani fiindcă faptele s-au prescris. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsit la ceriși în Marea Britanie.

Inspecția judiciară (IJ) s-a autosesizat și îi verifică pe judecătorii de la Tribunalul Harghita. Instanța care a tergiversat 6 ani dosarul Țăndărei. până  faptele s-a prescris, conform g4media.ro

De exemplu, în cazul unuia dintre liderii grupării, Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, Tribunalul Harghita a decis:

„Achită pe inculpatul Radu Constantin, pentru infracţiunea de „trafic de minori” (…) Achită pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „spălare de bani” (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „constituire a unui grup infracţional organizat” (…), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (…) Dispune încetarea procesului penal privind pe acelaşi inculpat Radu Constantin, pentru infracţiunea de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor” (….), ca urmarea a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia instanței. Numai că Tribunalul Harghita a schimbat încadrarea juridică pentru grup infracțional organizat în cazul lui Titi Aghiotantu din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de articolul 7 alineatele 1 şi 3 din Legea specială nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate în articolul 367 alineatul 1 din Codul Penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care e diferența. Potrivit articolului 7 alineatele 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate:

„(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.