Inspecția Judiciară a clasat acuzațiile împotriva judecătorului implicat într-o dispută cu un polițist DGA

DGA. Sursa foto: Facebook

Inspecția Judiciară a clasat acuzațiile împotriva judecătorului Alin Nicolescu, de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Magistratul a fost acuzat de un agent de poliție, fost student, că ar fi intervenit pe lângă fostul șef al DGA, Liviu Vasilescu, pentru a-l pune la punct după o dispută verbală. Inspecția Judiciară, care a cercetat cazul, a clasat sesizarea împotriva judecătorului.

Inspecția judiciară a clasat acuzațiile care i-au fost aduse judecătorului Alin Nicolescu de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Acesta a fost implicat într-un scandal public cu un agent de poliție, student la facultatea unde predă judecătorul.

În urmă cu câteva luni, polițistul a postat un mesaj în care a relatat cum a judecătorul a intervenit la șeful DGA, Liviu Vasilescu. Scopul a fost de a-l pune la punct după o dispută verbală. Conform celor relatate, Liviu Vasilescu i-ar fi cerut agentului să își ceară scuze magistratului.

S-a întâmplat în luna iulie, în timpul examenului de licență la care participa agentul DGA. După o dispută verbală cu polițistul Geo Cioriia, judecătorul Nicolescu l-a sunat și pe șeful DGA, Liviu Vasilescu. El s-a plâns de atitudinea studentului, iar șeful DGA l-a convocat pe acesta pentru explicații. La scurtă vreme după ce povestea a apărut în spațiul public, șeful DGA s-a retras din funcție. El a ales să se pensioneze.

Mai multe informații despre disputa din vară, dintre polițistul DGA și judecătorul Alin Nicolescu puteți citi aici.

Sursa Foto: Baroul Gorj

Inspecția Judiciară a clasat acuzațiile în acest caz

Pe de altă parte, președinta ICCJ, Corina Corbu, a cerut Inspecției Judiciare să clarifice situația magistratului Alin Nicolescu. Instituția a clasat acuzațiile la adresa judecătorului.

„Se impune cu necesitate concluzia că declinarea calității de lucrător DGA nu ar trebui să aibă loc într-un context cum este cel prezentat câtâ vreme o atare calitate ar trebui să rămână irelevantă la susținerea examenului de licență (…) Tocmai de aceea, discuția purtată cu șeful DGA reprezintă o reclamație verbală rezolvată, de altfel, cu scuzele de rigoare oferite de student”, se arată în decizia de clasare.

Inspecția judiciară a stabilit că nu există nici o dispoziție legală care să-i fi interzis judecătorului să sesizeze verbal comportamentul inadecvat. Informarea șefului DGA cu privire la atitudinea considerată neadecvată a unui subaltern a avut ca scop implicarea acestuia în aplanarea conflictului, conform newsonline.ro. Or, este o atitudine normală din partea oricui implicat.

Cu alte cuvinte, din perspectiva Inspecției Judiciare, discuțiile purtate de Liviu Vasilescu cu polițistul, la cererea judecătorului, nu au excedat cadrul legal. Rolul acestora a fost să rezolve o situație conflictuală.