Pentru că a scos Hidroelectrica din insolvență anul trecut, administratorul judiciar Remus Borza ar fi trebuit să încaseze un bonus de performanță de 2,7 milioane de euro.
Numai că, în urma unei decizii a magistraților, Hidroelectrica a reintrat în insolvență, astfel că, în Adunarea Generală a Creditorilor din 7 mai, creditorii au decis să amâne plata bonusului de performanță.
„Creditorii Hidroelectrica însumând 52,09% din totalul mesei credale votează pentru amânarea reconfirmării onorariului de performanţă de 2.265.583 euro plus TVA plătit administratorului judiciar Euro Insol SPRL pentru perioada 20.06.2012 - 26.06 3013”, se precizează în procesul verbal al Adunării Generale a Creditorilor din 7 mai 2014, obţinut de Agerpres.
Creditorii Hidroelectrica au avut pe ordinea de zi aprobarea onorariului fix de 50.000 de euro pe lună plus TVA şi a onorariului de performanţă de 2.265.538 de euro plus TVA. Onorariul fix a fost aprobat cu votul a 70,25% din creditori.
Remus Borza, prin firma sa Euro Insol, a primit acest onorariu fix pentru perioada 20 iunie 2012 - 26 iunie 2013, când Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvenţă.
Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la finele lunii februarie, reîntoarcerea companiei în insolvenţă, întrucât procesul de închidere a insolvenţei nu a fost realizat conform procedurilor şi a fost contestat în instanţă.
Totodată, creditorii au amânat aprobarea unei alte prevederi, potrivit căreia Euro Insol ar fi urmat să primească un onorariu de performanţă de 2% plus TVA din profitul net al companiei începând din 1 martie 2014 până la data închiderii procedurii reorganizării judiciare, dar nu mai mult de 2 milioane de euro plus TVA.
Acest onorariu de performanţă ar fi trebuit plătit în termen de 10 zile calendaristice din momentul rămânerii irevocabile a sentinţei de închidere a procedurii reorganizării judiciare.
Printre creditorii Hidroelectrica se numără: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administraţia Naţională Apele Române, ING, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank şi Unicredit.