Insensibili la cel mai mic nivel al inflatiei

Inflatie de 3,66% pe hartie si de 7% in realitatea de la oras.

Rata anuala a inflatiei a ajuns, luna trecuta (martie 2007 fata de martie 2006), la 3,66%, nivelul cel mai scazut inregistrat dupa 1989, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In februarie, inflatia s-a situat la 3,81% - minimul anterior din aceasta perioada.

Nivelul redus al inflatiei anuntat ieri de INS se datoreaza scaderii preturilor unor produse (oua, cartofi, carne de porc, lapte de vaca, medicamente, aparate audio-video) si servicii (tarifele de telefonie), conform comunicatului INS.

Pe de alta parte, in prima luna a primaverii am scos din buzunar mai multi bani pentru transportul CFR, reparatia masinilor, haine si incaltaminte, ingrijire medicala, cosmetica si servicii de salubritate. Dintre alimente s-au majorat preturile la zahar, fructe si produse de panificatie. Tigarile, cartile, ziarele si revistele s-au scumpit si ele.

Inflatia nu scade si pentru oraseni

Nivelul scazut al inflatiei indicat de datele statistice nu se regaseste insa si intr-o crestere a veniturilor in buzunarele romanilor, considera o parte dintre analistii economici. Potrivit lui Ilie Serbanescu, aceasta neconcordanta este generata de „problema subreprezentarii cheltuielilor cu utilitatile, in special cu cele energetice.

Exact componenta care creste zdrobitor influenteaza cel mai putin cosul general al inflatiei”. Altfel spus, reprezentarea intr-un procent mai mic decat cel real a veniturilor alocate utilitatilor in cosul de consum mareste diferenta dintre inflatia resimtita la sate si cea simtita de oraseni.

De exemplu, „in 2006, inflatia reala pentru cetatenii de la oras nu a fost de 4,87%, ci de peste 10%”, sustine Ilie Serbanescu. In ceea ce priveste tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala pentru 2007 la 4% plus/minus 1%, analistul considera ca va putea fi realizata doar daca se mentine subestimarea cheltuielilor cu utilitatile in cosul de consum.

Analistul financiar Bogdan Baltazar este si el de parere ca romanii din mediul urban suporta o inflatie mai mare decat cei de la sate. In opinia sa, orasenii ajung sa suporte de fapt o inflatie reala de 7%, in conditiile in care, in timpul iernii, pana la 50% din veniturile unui locuitor din oras merg la achitarea facturilor pentru utilitati.

Astfel, se pot bucura de scaderea inflatiei doar familiile unde cosul de consum este foarte apropiat de cel pe care isi bazeaza calculele INS. Bogdan Baltazar prevede, pentru sfarsitul acestui an, o inflatie de 5% - nivel care se incadreaza in obiectivul bancii centrale.

Consum

Supermarketurile se simt bine

Economistul Ionut Popescu este de parere ca nivelul redus al inflatiei se simte destul de bine si in buzunarele romanilor. Acest lucru este cel mai vizibil in cresterea sumelor alocate pentru cumparaturi: „Desi se deschid noi si noi supermarketuri, acestea sunt luate cu asalt de cumparatori”, spune economistul. Aceasta si datorita cresterii veniturilor romanilor.

„Dupa semnele de acum - sustine Ionut Popescu - sunt toate sansele ca tinta de inflatie propusa de BNR pentru 2007 sa fie atinsa”, cu conditia sa fie evitate, pana la finele anului, derapaje precum cresterea nejustificata a salariilor in sectorul bugetar.