Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în România, Dean Thompson, recomandă guvernului român să adopte o strategie de bună guvernanță la firmele la care statul este acţionar, pentru că în acest fel sunt susținute eforturile autorităților de a combate corupţia din domeniul economic.
Limitând oportunităţile de corupţie, companiile în care statul este acţionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului.
Cel mai important lucru este că o bună guvernanţă corporativă şi eliminarea oportunităţilor de corupţie vor aduce beneficii acţionarilor finali ai companiilor de stat: cetăţenii României. Românii suportă costurile serviciilor de proastă calitate şi pe cele ale subvenţionării companiilor prost administrate. Făcând acest lucru, românii renunţă la alte servicii publice extrem de necesare. Dacă aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetară ar scădea, iar statul român şi-ar putea dedica resursele îmbunătăţirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor. Încurajez Guvernul României să îşi coordoneze eforturile de a lupta împotriva corupţiei cu cele de promovare a bunei guvernanţe corporative.
Aşa cum a menţionat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în timpul vizitei sale la Bucureşti, lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparenţei, previzibilităţii şi stabilităţii, sunt toate esenţiale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi investiţional. Este vital ca Guvernul şi Parlamentul să fie parteneri investiţionali de încredere. Ele trebuie să aibă consultări transparente cu toate părţile interesate de fiecare lege. Părţilor interesate trebuie să li se ofere timpul necesar pentru a aduce contribuţii de substanţă şi asigurări din partea Guvernului că opinia lor va fi luată în considerare. Mai mult, Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investiţional evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul României a adoptat un Plan de Acţiune pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice. Încurajam colaborarea Guvernului cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României în vederea implementarii şi dezvoltării Planului de Acţiune.
Ambasada SUA îşi doreşte să continue să colaboreze cu Guvernul României, Franklin Templeton şi BERD pentru a progresa in aplicarea practicilor de guvernanţă corporativă. Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, „SUA îşi doresc cea mai puternică, mai curată şi mai democratică Românie care să continue să ne fie un puternic aliat aici, în Europa, şi în întreaga lume.”