Supăraţi că municipalitatea va scoate din visterie 15.000 de euro pentru a plăti onorariul unui singur artist invitat la Zilele Timişoarei, tinerii s-au revoltat pe reţelele de socializare. Viceprimarul Diaconu vrea să-i împace.
Viceprimarul liberal al Timişoarei răspuns protestului tinerilor vizavi de capul de afiş al evenimentelor dedicate zilelor oraşului. Pentru că timişorenii au lansat pe Facebook un protest împotriva concertului Innei, concert plătit cu fabuloasa sumă de 15.000 de euro, edilul în vârstă de 35 de ani le-a răspuns, tot pe reţeaua de socializare, că, pe viitor, va ţine mai mult cont de dorinţele lor. Viceprimarul Dan Diaconu a acordat EVZ un interviu în exclusivitate, prin care explică ce s-a gândit să facă. Pe o reţea de socializare, timişorenii au luat atitudine împotriva concertului Innei din oraşul de pe Bega. Cât de tare v-a marcat acest lucru? Dan Diaconu: Nu pot spune că m-a marcat. Vorbim de ungrup care a postat pe o pagină de Facebook, nu e o reprezentare la nivelul a 300.000 de locuitori ai Timişoarei. Sigur că şi dacă ar fi fost vorba de numai 100 de oameni care ar fi luat atitudine, tot era de datoria mea să încercsă le raspundşi să leexplic cum stau lucrurile şi de ce am optatpentru Inna.
Ca atare le-aţi promis ca peviitor îşi vor putea vota singuri artiştii care să le cânte la diverse evenimente. O săîncercăm să punem la punct un sistem de vot, pentru a nu mai ajunge la astfel de nemulţumiri. Noi, pentru acesteveniment, am încercat să aducem în faţa timişorenilor toate genurile muzicale. De Ziua Timişoarei avem rock, avem şi fanfară şi muzică simfonică şi jazz.Ne-am gândit că e oportun săavem şi muzică dance şi am optat pentru Inna, tocmaipentru că este în vogă.
V-aţi gândit deja cum va funcţiona acest sistem inedit de vot?
Se poate gândi un sistem în care timişorenii să îşi aleagă online artiştii, cu un timp îndeajuns de mare înainte pentru a se putea rezerva formaţia dorită. Aşa ne gândim să facem pentru următoarele evenimente locale. Nimeni nu are niciun interes în a aduce o formaţieanume, ideea este să avem în oraş artiştii pe care şi-o doresc timişorenii. Sistemul de voteste absolut la nivel de proiect. Aş vrea să folosim toate resursele posibile în acest demers: reţelele sociale, site-ul primăriei, un site dedicate evenimentului. La final oamenii vor vota şi se va ţine cont de dorinţa lor. Evident vom face propuneri, şi vom pune în sondaj artişti care au legătură cu tematicarespectivă.
Când va fi funcţional acest sistem de vot?
Sistemul acesta trebuie testat, trebuie văzut în ce măsură va fi de succes. Dacă votează 50 de oameni nu e ceva reprezentativ, ideea este să implicăm o masă cât mai mare de timişoreni în acest vot.
Mai există o astfel de prcatică în vreun oraş?
Din ceea ce ştiu, nu cred că există o astfel de practică în alte oraşe. Recunosc însă că nu am făcut o cercetare în acest sens. Dar cum chiar pepagina de Facebook a apărut o astfel de idee, mi s-a părut normal să îi implic pe timişoreni.