Înmormântări pe 30 decembrie 1989!

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Înmormântări pe 30 decembrie 1989! Cine sunt personalitățile care au fost înmormântate în 30 decembrie 1989?

Înmormântări pe 30 decembrie 1989! Cine sunt personalitățile care au fost înmormântate în 30 decembrie 1989?

Data de 30 decembrie 1989 trebuia să fie a 42-a aniversare a instaurării Republicii Populare Române. pe 30 decembrie 1947. Data proclamării Republicii Populare nu fusese aleasă întâmplător: pe 3o decembrie 1922, se fondase oficial URSS.   La 23 decembrie 1947, doi activiști comuniști, Nicolae Ceaușescu și Lenuța Petrescu s-au căsătorit civil, iar în februarie 1948, li se năștea primul copil, Valentin Ceaușescu.

Înmormântări la vedere: generalul colonel Vasile Milea

La 30 decembrie 1989, lucrurile erau relativ calme. Imaginile cu execuția Ceaușeștilor fuseseră difuzate pe 25 decembrie seara târziu, teroriștii nu mai trăgeau, se apropia primul Revelion în libertate. Zeloși, mulți directori de școli, când s-a luat vacanță pe 16 decembrie 1989, nu uitaseră să le spună elevilor să vină la repetițiile pentru serbarea Zilei Republicii. Evident, după 22 decembrie 1989, nici cel mai zelos învățător, profesor, director sau activist n-au mai zis nimic.

Generalul Vasile Milea decedase pe 22 decembrie 1989, la ora 14.00, după ce, oficial (așa s-a dat pe post la TVR), s-ar fi sinucis în jurul orei 09.30, în sediul CC al PCR din Piața Revoluției de azi. Ceaușescu a spus despre el că a fost un trădător, Revoluția, în acele zile l-a făcut erou De fapt, nu Revoluția ci emanații care au luat puterea pe 22 decembrie 1989. Culmea este că unii dintre aceștia e posibil să fi avut legătură cu moartea violentă a lui Vasile Milea.

Vasile Milea a fost îmbălsămat, inima atinsă de glonț a fost pusă într-un recipient și cortegiul funerar a fost dus la Lerești-Argeș, localitatea natală a generalului. Evident, nimeni nu dorise să riște să îl înmormânteze la Cimitirul Ghencea Militar. Toți generalii de top participă la Lerești, se țin cuvântări, se televizează alocuțiunile. Martorii oculari spun că se temeau să nu tragă cineva în ei. Evident, azi, pare o glumă, cine să tragă, că doar cei care luaseră puterea inventaseră teroriștii și psihoza teroristă.

La deshumare, când s-a analizat cadavrul, acesta era scheletizat iar recipientul unde era inima se spărsese. Așadar, legiștii nu au putut confirma că Milea s-a sinucis sau a fost împușcat în inimă în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 la București.

Înmormântări la secret: Nicolae și Elena Ceaușescu

Dar oare care a fost odiseea trupurilor Ceaușeștilor după 25 decembrie 1989? Colonelul Cristian Gațu, campion mondial la handbal și medaliat olimpic la vremea lui, în 1989, era comandantul dispozitivului de la Clubul Militar Steaua. El a mărturisit că Generalul Stănculescu i-a solicitat să vină pe stadionul Ghencea, nu departe de locul unde se intersecta cu sediul Armatei 1. I s-a cerut să fie atent că urma să aibp treabă în acea zi după amiază.

Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

De acolo, elicopterele au plecat spre Târgoviște, via Boteni. Practic, un TAB, un VW și un Jeep aduseseră completul de judecată, un medic și avocații care urmau să plece la Târgoviște. De la Boteni, urmau să fie luați cei din comandoul care să execute sentința.

Unde au ajuns cadavrele

În seara de 25 decembrie 1989, un elicopter aterizează pe Ghencea și lasă două foi de cort în care sunt cadavrele Ceaușeștilor. Gațu este solicitat de Stănculescu să ia în pază acele „colete”. Voican Voiculescu ceruse ca parașutiștii să le păzească, dar ei s-au temut să nu se tragă asupra lor și în absența unui ordin militar direct, au plecat. Timp de 12 ore, nu se știe ce s-a petrecut cu trupurile Ceaușeștilor. Gațu a declarat că ai lui nu le-au găsit și că mai mult ca sigur, cineva le luase.

În 26 decembrie, cadavrele Ceaușeștilor ajung la Morga Spitalului Militar Central din București, Autopsierul află că sunt Ceaușeștii, după ce un căpitan le aruncă cu picioarele dintr-un TAB. În 28 decembrie 1989, se fac câteva poze pentru presa internațională și națională. Autopsierul spune că la misiune au participat Voican Voiculescu, o asistentă, el și cameramanul Blaiu de la MAPN care fusese și la Târgoviște. Singura constatare anatomică a fost să se vadă „cu ce a regulat ăsta un popor 25 de ani”. Asistenta a rămas uimită de „dotarea sexuală ” a dictatorului. Voican Voiculescu a cerut decență. Alte constatări nu s-au făcut, iar Vladimir Beliș, profesorul de la IML a semnat certificatele constatatoare de deces și certificatele de deces fără ca măcar să vadă cadavrele Ceaușeștilor.

Epilog la cazul înmormântării Ceaușeștilor

În 30 decembrie 1947, la Cimitirul Ghencea Civil, Ceaușeștii au fost înhumați. Pe sicriul lui, Voican Voiculescu a desenat semnul Zeului Marte. Întrebat de ce nu a adus și cruci, alături de sicrie, a răspuns sec: „nu știam că trebuie”.

S-a speculat că Nicolae Ceaușescu arăta umflat și mult mai tânăr, deși practic pierduse sânge și foile de cort erau năclăite. Elena Ceaușescu are o mică spărtură la craniu, deși cei din comando au spus că i-au spulberat craniul și că nu mai avea creier deloc.  S-ar fi văzut echimoze pe picioarele lui, semn că ar fi fost legat de picioare.

Deshumarea din 2010 a arătat că în 30 decembrie 1989 fuseseră înhumați Ceaușeștii cu adevărat, dar evident, speculații continuă să se facă și mulți contestă că ei ar fi fost acolo... Nu se știe nici azi ce s-a petrecut cu cadavrele lăsate pe Ghencea în noaptea de 25/26 decembrie 1989....