Inmormantarea Patriarhului

Funeraliile Preafericitului Teoctist au inceput astazi la ora 7.00, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, cu slujba Sfintei Liturghii, care este oficiata de Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanul.

La ora 9 a inceput sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, in prezenta delegatiilor oficiale. Au prezentat mesaje de condoleante Teodor Baconschi, in numele presedintelui Traian Basescu, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, in numele primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, Principele Radu, in numele Majestatii Sale Regele Mihai si cardinalul Walter Kasper, in numele Bisericii Catolice.

In interiorul sicriului, de jur imprejur, au fost puse orhidee. In lateral au fost asezate pernitele pe care au fost puse distinctiile primite de Patriarhul Teoctist, iar la capul defunctului a fost asezata o tava mare din argint, cu coliva si patru colaci si o sticla cu vin. Tot aici a fost pusa si crucea de lemn, impodobita cu o marama.

Cu putin inainte de inceperea ceremonialului, in jurul bisericii drapate in negru au format un cordon militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazu".

Primii veniti in Catedrala au fost membrii familiei Patriarhului si localnici din satul natal al acestuia. Au urmat membrii Sfantului Sinod, delegatiile venite din strainatate si alti oficiali care au participat la sedinta comemorativa organizata in Palatul Patriarhiei. Printre cei prezenti sunt presedintele Traian Basescu, fostii sefi ai statului Ion Iliescu si Emil Constantinescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Theodor Stolojan, Sorin Frunzaverde.

La Patriarhie si-au facut aparitia mai multi politicieni, printre care Victor Ciorbea, Ion Iliescu, Mircea Geona, Ilie Sarbu, Emil Constantinescu, Adrian Iorgulescu, Adriean Videanu, Teodor Stolojan, dar si reprezentantii Casei Regale, Princepele Radu si Principesa Margareta. Sunt prezenti si in jur de 200 de preoti ortodocsi si se estimeaza ca pe Dealul Mitropoliei au ajuns deja 4.000 de credinciosi.

Inmormantarea Patriarhului Teoctist este cea a unui monah, un ritual funerar special, diferit nu numai de cel al mirenilor, ci si de cel al preotilor. Slujba inmormantarii Patriarhului, potrivit oranduielilor bisericesti, si cuprinde citiri si cantari care vorbesc despre viata monahala, despre lucrarea monahului, despre indatoririle lui si despre "cununa" la care el lucreaza in aceasta viata si despre "cununa" pe care Dumnezeu o pregateste celor care ii slujesc la astfel de situatii.

Slujba de inmormantare va fi urmata de procesiunea ocolirii Catedralei Patriarhale. Sicriul cu trupul Patriarhului Teoctist va fi scos din Catedrala Patriarhala si va fi purtat de opt episcopi - PS Nicodim - episcopul Severinului si Strehaiei, PS Galaction - episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Sofronie - episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, IPS mitropolit Teofan - Mitropolia Olteniei, PS Ioan - episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie - episcopul Giurgiului, PS Petroniu Salajanu si PS Iustin Sigheteanu.

Trupul Patriarhului Teoctist va fi depus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986). Cand va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului, trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo.

Prea Fericitul Teoctist va fi inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si entgolpionul. Epitrahirul (patrafirul) si omoforul vor fi luate joi seara, la ora 20.00 si vor fi depuse in Palatul Patriarhal, impreuna cu medaliile primite de Patriarhul Teoctist.

Slujba de inmormantare a Patriarhului Teoctist se va incheia cu o salva de 21 de lovituri de tun.

Circulatia rutiera va fi restrictionata pe strazile 11 iunie, Serban Voda, Bibescu Voda, Regina Maria.

O suta de agenti de circulatie vor fluidiza traficul si il vor devia pe rutele de deplasare ale coloanelor oficiale. Pelerinii care vin cu autocarele sunt rugati sa le parcheze in Piata Constitutiei.

 

 

ACTUALIZARE 13:30

Patriarhul Teoctist a fost depus in locul de veci in lacasul de cult

Slujba de inmormantare s-a incheiat cu o cantare de la Inviere, ''Hristos a inviat'', folosita doar in ritualul de inmormantare a monahilor.

Catedrala Patriarhala va fi deschisa pentru toti pelerinii, care au asistat la funeraliile Patriarhului.

 

 

ACTUALIZARE 16:39 Ancheta in cazul mortii Patriarhului 

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a dispus astazi o ancheta administrativa la Clinica de Chirurgie si Transplant Renal Fundeni, comisia urmand sa analizeze modul in care au fost respectate regulile si procedurile legale privind internarea si tratamentul la care a fost supus Patriarhul Teoctist.

Desi in concediu de odihna, ministrul Sanatatii a convocat telefonic in aceasta dimineata conducerea institutiei si a solicitat organizarea unei comisii ministeriale de ancheta formata din reprezentantii a trei departamente.

"Am stabilit ca din echipa de control sa faca parte sase persoane, cate doua de la directia de audit a Ministerului Sanatatii Publice, a corpului de control a MSP si a Inspectiei Sanitare de Stat. Este vorba despre modul in care a fost respectate anumite reglementari ale Contractului cadru privind acordarea asistentei medicale. Controlul a inceput chiar in aceasta zi. Institutul Clinic Fundeni este unitate medicala de elita subordonata direct Ministrului Sanatatii'', a mai spus demnitarul.

In plus, dupa semnalele aparute in presa, ministrul Sanatatii a cerut lui Ervin Szekely, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul sa sesizeze in scris Colegiul Medicilor din Romania despre acest caz.

In acelasi timp, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat in legatura cu procedeul de internare si respectare a protocolului preoperator in cazul interventiei chirurgicale efectuate Patriarhului Teoctist, de catre doctorul Ioan Sinescu.

Cititi si ''Teoctist spunea ''Sa nu fii povara nimanui''!