Înmatriculări false la Cluj-Napoca

Un agent de la Serviciul de Înmatriculare şi o angajată a prefecturii sunt cercetaţi pentru un prejudiciu de sute de mii de lei.

Sute de mii de lei au fost încasaţi de agenţii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj, pentru înmatricularea fictivă a unor maşini. Până în prezent, prejudiciul adus statului se ridică la aproape 850.000 de lei. Nereguli ţinute sub cheie Anul trecut, un control efectual la Prefectura Cluj a scos la iveală o serie de nereguli financiare, însă rezultatele controlului nu au fost făcute publice până în prezent. În urma controlului solicitat de fostul prefect Alin Tişe, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, s-a descoperit faptul că suma de 124.265 de lei, încasată de Serviciul de Înmatriculări, nu a intrat niciodată în conturile Trezoreriei Cluj.

Singurul efect al controlului cu pricina a fost faptul că Florica Cheţa, casiera vinovată, şi contabila-şefă a instituţiei şi-au dat demisia. „A existat o problemă la predarea banilor, de la poliţist la casieră şi de la casieră la Trezorerie. Poliţistul a spus că a predat banii şi că nu primea chitanţe de la casieriţă“, explică situaţia actualul prefect de Cluj, Călin Platon.   Bani predaţi fără chitanţă Potrivit raportului de control, au fost descoperite o serie de borderouri de încasare a unor sume de bani, emise de către Serviciul de Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor, dar pentru care nu există semnătura de primire a casierului de la Prefectura Cluj. De asemenea, au mai fost descoperite şi alte nereguli în casieria Prefectului Cluj: plata unor facturi de achiziţii care s-au efectuat fără aprobarea conducerii Prefecturii Cluj, plăţi duble pentru aceleaşi documente, lipsa unor sume de bani din casă (11.065 lei - n.r.) şi lipsa unor bonuri de valoare carburant auto (29.245 lei - n.r.). Şeful Serviciului de Înmatriculări, comisarul Dan Florian, susţine că agentul de poliţie Marian Octavian Lucian şi-a făcut datoria şi că vinovată de această situaţie este, de fapt, casiera Prefecturii Cluj, Florica Cheţa, care nu a tăiat chitanţe. Explicaţie cel puţin ciudată, ţinând cont de faptul că agentul Marian Octavian Lucian, care trebuia să ţină o gestiune, ar fi trebuit să nu predea sume de ordinul zecilor de mii de euro fără să primească o chitanţă în schimb. Pe de altă parte, casiera Florica Cheţa a declarat că nu este vinovată de acuzaţiile care i se aduc şi că va acţiona în consecinţă.

De altfel, atât Florica Cheţa, cât şi agentul Marian Lucian au dat în judecată Prefectura Cluj pentru că li s-a imputat suma de 124.265 de lei. În prezent, la Poliţia Cluj există un dosar penal în care se cercetează modalitatea în care au dispărut sumele respective de la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Cluj. ANTECEDENTE A luat mită la ghişeu Luna trecută, un alt agent de la Serviciul de Înmatriculări, Petrică Vălean, a fost arestat pentru că a primit 20.000 de euro şi 15.000 de lei mită, chiar la ghişeu, pentru a înmatricula şase autoturisme fără plata taxei auto. De altfel, în urma controlului efectuat de Prefectura Cluj, reiese că în doar două luni au faost înmatriculate în mod fraudulos 39 de maşini, cele mai multe fiind realizate de agentul Petrică Vălean. Prejudiciul creat este de 650.000 de lei. Potrivit anchetei, în evidenţele Serviciului de Înmatriculări apar actele pentru plata taxei auto, însă la Trezorerie nu există nicio dovadă că banii au fost achitaţi.