Inițiativa „Fără penali în funcții publice” împarte în două scena politică! Se încing jocurile de culise

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Se încing spiritele în Senat, în jurul inițiativei "Fără penali în funcții publice", care se votează miercuri în plen. Politicienii din ambele tabere se acuză reciproc de manevre ascunse.

Senatorii PSD vor vota, miercuri, în plen, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcții publice", aşa cum au procedat şi deputaţii partidului, a anunţat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.

PSD e imaculat "Pe listele PSD pentru parlamentare nu se găseşte nicio persoană trimisă în judecată. Nu discutăm de persoane condamnate, aşa cum prevede iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", nu avem pe liste nicio persoană trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului de a nu avea penali în funcţii publice. PSD a votat şi la Camera Deputaţilor această iniţiativă.

Noi am şi propus să organizăm referendumul pe 23 august, dar forţele de dreapta s-au opus la vremea respectivă pe motiv de pandemie. Aşteptăm ca şi celelalte partide politice să urmeze exemplul PSD şi să nu aibă pe listele de parlamentare persoane trimise în judecată", a declarat Cazanciuc.

El a menţionat că, prin voinţa plenului, care va fi miercuri cu prezenţă fizică, iniţiativa poate fi votată şi fără raport al comisiilor, liderii grupurilor parlamentare decizând unanim în acest sens. Preşedintele Senatului a menţionat că sunt necesare 90 de voturi pentru a trece iniţiativa de Senat, fiind vorba de o lege constituţională, iar PSD are 59 de senatori.

Liberalii boicotează ședința de plen

De partea cealaltă, senatorul PNL Alina Gorghiu susține că liberalii vor vota "pentru”, dacă iniţiativa va ajunge la vot miercuri, chiar dacă proiectul nu are raport din cauza PSD. Ea anunță, însă, potrivit Hotnews, că parlamentarii liberali vor boicota ședința de plen a Senatului și face apel la senatori "să nu gireze acţiunile antidemocratice" ale PSD şi să nu participe fizic la plen.

Potrivit liberalei, prin votul în plen de miercuri"se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a Guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare”.

USR cere vot telefonic

Nici senatorii USR nu vor participa la plen, ei cerând Comitetului liderilor să accepte votul prin telefon pentru legi, pentru ca iniţiativa  să fie adoptată, a anunţat preşedintele partidului, Dan Barna. "Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio şansă să se adune cele 90 de voturi necesare pentru ca iniţiativa 'Fără penali' să devină realitate şi Parlamentul acesta să facă un moment de istorie", a susţinut Barna.

Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ''Fără penali în funcţii publice", dar Comisia juridică, coraportor pentru acest proiect, nu s-a pronunţat.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, propunerea trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.