Inima Reginei Maria, ținută într-o caserolă de plastic. Dezvăluirile unui cunoscut jurnalist

Inima Reginei Maria, ținută într-o caserolă de plastic. Dezvăluirile unui cunoscut jurnalist Lucruri mai puțin știute despre Regina Maria a RomânieiSursa foto: EVZ

Regina Maria a fost una dintre cele mai puternice personalități ale României în contextul Marelui Război și a Unirii de la 1918. S-a dedicat activ îngrijirii răniților, în spitale de campanie, a susținut diverse cauze caritabile și a oferit sprijin moral soldaților români de pe front. După război, în perioada Conferinței de Pace de la Paris a susținut cauza unirii României cu Transilvania în fața liderilor lumii.

Maria Alexandra Victoria, așa cum se numea Regina Maria a României, s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Park, în Anglia. Ea a murit pe 18 iulie 1938 la Castelul Pelișor din Sinaia. A fost căsătorită cu Ferdinand I al României și a deținut titlul de regină a României în perioada 1914 - 1927.

În timpul Marelui Război, Regina Maria a fost foarte activă, implicându-se în numeroase cauze de binefacere. A fost în spitalele de campanie din apropierea frontului, îngrijind răniții și bolnavii, a inițiat și a susținut mai multe cauze caritabile și a acordat sprijin moral soldaților români de pe front. În plus, a avut un rol esențial în reprezentarea României pe plan internațional și în cercul diplomatic.

Regina Maria a fost prezentă la Conferința de Pace de la Paris, ocazie cu care a pledat cauza unirii României cu Transilvania în fața mai marilor Puterilor Învingătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regina Maria s-a stins în 1938

După moartea regelui Ferdinand I în anul 1927, Regina Maria a continuat să se implice activ în viața publică, însă la un nivel mai redus. A murit în anul 1938 și a fost înmormântată la Curtea de Argeș, alături de soțul său și de alți membri ai familiei regale.

Prin testament, Regina Maria a cerut ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, dar inima să-i fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris, din reședința sa de la Balcic, oraș pe care l-a iubit foarte tare.

Dorința i-a fost îndeplinită, pe moment, dar după cedarea Cadrilaterului, în anul 1940, inima Reginei a fost mutată la Castelul Bran, o altă reședință dragă reginei Maria. Ulterior, inima reginei a fost mutată la castelul Pelișor, unde a murit.

inima Reginei Maria

Regina Maria a cerut ca inima să-i fie depusă la Balcic. Sursa foto. Facebook

Bunurile Reginei sunt ținute în locuri insalubre

Obiectele care i-au aparținut, inclusiv inima, mutată la Bran, au fost mutate dintr-o locație în alta, de-a lungul timpului. În prezent, susține jurnalistul Cătălin Oprișan, acestea sunt scoase pentru a fi expuse cu diferite ocazii, fără să existe o expoziție dedicată Reginei Maria.

„Regina Maria, prin testament, a vrut ca inima să îi rămână la Bran. Când a venit războiul, al Doilea Război Mondial, fiica ei, principesa Ileana, s-a urcat pe vapor, s-a dus la Balcic şi a adus inima reginei la Bran. A stat puţin la Bran, după care a fost mutată la Vama Bran, într-o criptă de piatră, în perete, vreo 20 de ani. A venit directorul Muzeului Bran, un domn care trăieşte şi azi, domnul Hajdeu, şi a fost desfăcută cu ranga inima reginei Maria. Cutiile au fost sparte, etc. Cutia în care a fost inima reginei Maria a fost făcută cadou de femei din România, făcută din argint. Ulterior, a fost dusă la Muzeul de Istorie într-o cutie de plastic, într-o casoletă, cum zic femeile din piaţă”, a povestit Cătălin Oprișan.

Catalin Oprisan

Catalin Oprisan, dezamăgit de felul în care sunt tratate artefactele Reginei Maria Sursa: Facebook/ Cătălin Oprișan

Potrivit spuselor sale, inima reginei se odihnește în Castelul Pelișor, în Camera de Aur, deși a lăsat, prin testament, să fie adăpostită la Balcic.

„După care, cred că de vreo 5 ani de zile, odihneşte în camera de aur a castelului Pelişor, unde dumneai s-a şi stins. Pe hârtie, acolo s-a stins. Pe nehârtie, s-a stins la Balcic, acolo a fost sufletul dumneai tot timpul. Şi, practic, nu îi respectăm nimic. Ai o regină puternică care, prin dorinţă testamentară, îşi leagă inima de castelul Bran şi tu i-o duci la Pelişor... Și lucrurile care i-au aparținut și erau la Castelul Bran, au fost «aruncate» din castel după ce a venit noul «boier» al castelului”, a mai povestit jurnalistul.

El a arătat că lucrurile care au aparținut Reginei Maria sunt adăpostite în pivnițe, de unde sunt scoase pentru a fi expuse la diferite ocazii.

„Ministerul Culturii a închiriat un restaurant vis-a-vis de Castelul Bran, iar toate obiectele de valoare ale Reginei Maria se află în niște pivnicioare insalubre. Se organizează anumite expoziții temporare pentru că lucrurile și artefactele Reginei nu ar avea loc în acel restaurant, închiriat cu 4500 de euro/lună”, a spus Cătălin Oprişan, la Un Podacast, moderat de Geanina Iacob.