Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, se arată îngrijorat că autoritățile nu vor fi pregătite pentru o campanie de vaccinare împotriva noului coronavirus și le recomandă să se pregătească din timp.
Alexandru Rafila s-a arătat îngrijorat de felul în care autoritățile române se vor organiza pentru a reuși să administreze un posibil vaccin într-un timp cât mai scurt de la sosirea dozelor în țară.
„Eu sunt foarte îngrijorat, văzând cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, astfel încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat în un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a precizat Alexandru Rafila.
Profesorul Rafila a explicat că în cazul în care unul dintre vaccinurile precontractate de Comisia Europeană va fi autorizat, fiecare dintre statele membre UE va primi un anumit număr de doze.
„Cu siguranţă că ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate care a fost rezervată de către Comisia Europeană, care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre, şi noi din fericire suntem membrii ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede, în prima jumătate a anului viitor”, a spus Alexandru Rafila.
În aceste condiții, potrivit spuselor sale, autoritățile ar trebui să înceapă procesul de organizare pentru o viitoare campanie de vaccinare, cu responsabili, centre de vaccinare, locaţii de depozitare precum și cu protocoale de colaborare între diverse instituții.
Cine va fi vaccinat cu prioritate
Rafila a explicat că autoritățile ar trebui să fie pregătite cu toată logistica necesară pentru ca distribuirea dozelor să se facă cât mai repede în centrele de vaccinare.
„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei vaccinul, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate”, a spus profesorul Rafila.
În același context, reprezentantul României la OMS a precizat că persoanele din categoriile vulnerabile și cadrele medicale aflate în prima linie a luptei pentru combaterea noului coronavirus vor trebui vaccinate cu prioritate.
„În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat, adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical”, a declarat Alexandru Rafila.