Circa 231 de îngrijitoare din România, dar și din Bulgaria, au fost primite în Austria, luni, la Viena, pentru ca acest sector de muncă să nu rămână neocupat, având în vedere restricțiile de circulație în interiorul Uniunii Europene.
Astfel, asistenții la domiciliu pentru persoanele în vârstă care au sosit luni, în Austria, sunt în mare parte femei, și au fost plasate în izolare preventivă în hoteluri.
Provincia Austria Inferioară (Est) asigură cazarea, precum și transportul cu avionul, pentru îngrijitori, urmând ca aceștia să fie repartizați în această parte a țării vreme de patru până la şase săptămâni.
Asistenţii la domiciliu români, al căror serviciu în Austria durează o lună, nu mai pot tranzita ca de obicei Ungaria. Autorităţile din Austria Inferioară au declarat că este încă prea devreme pentru a şti dacă va fi necesară crearea unui pod aerian durabil cu aceste ţări.
Îngrijitorii fac parte, la fel ca lucrătorii sezonieri, din categoriile identificate de UE care exercită profesii „critice” în lupta împotriva pandemiei de coronavirus şi care trebuie să poată continua să circule liber.
Comisia Europeană a cerut luni celor 27 de membri ai blocului comunitar să ″pună în aplicare proceduri simple şi rapide pentru a garanta trecerea uşoară″ a acestor lucrători.
În mod normal, 65.000 de îngrijitori, până la 80% fiind femei din Slovacia şi România, lucrează oficial în Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenţă medicală permanentă.
Dar închiderile frontierelor împiedică venirea prin rotaţie a îngrijitorilor şi există riscul să pună în pericol întregul sistem de asistenţă la domiciliu, personalul slovac lucrând, în general, 15 zile în Austria înainte de a reveni acasă timp de două săptămâni.
O parte din acest personal a preferat de asemenea să rămână în ţara de origine.