ÎNGRIJIRE: Viaţa româncelor la cosmetică

Sunt femei atât de împătimite după tratamentele saloanelor de înfrumuseţare, încât devin nemiloase cu buzunarul.

Zarvă mare la cabinetele de cosmetică, mai ales sâmbata! Cine nu şi-a făcut programere din timp, cu greu poate prinde un loc la epilat, manichiură, tratamente faciale ori pentru păr, în prima zi de weekend. În ciuda crizei, cabinetele de cosmetică sau de spa nu au mai puţine cliente. Femeile fac orice ca să arate bine. Sumele pe care le scot din buzunar variază între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de cât de luxos este salonul pe care îl aleg. În cele de „superfiţe“, cheltuielile pot urca însă şi la mii de euro pentru o procedură mai complicată. Cliente fidele: vedetele şi femeile de afaceri

Unele femei sunt atât de împătimite după tratamentele care se fac la saloanele de înfrumuseţare, încât nu se uită la bani. Este cazul vedetelor, artistelor, femeilor de afaceri. „Oana Cuzino şi-a făcut la noi un tratament de 1.000 de euro“, spune Maria Păuna, trainer şi make-up artist la Jovschy Studio din Bucureşti.

Nu doar starurile lasă mulţi bani la cosmetică, ci şi femeile din business, care pun mare preţ pe imagine, doctoriţele, asistentele ori „întreţinutele“, care se plictisesc acasă şi ajung să treacă zilnic pe la saloanele de frumuseţe.

„Unele vor să demonstreze că îşi permit şi nu se mai uită la bani. Pentru altele salonul de cosmetică devine locul în care socializează, se destăinuie, îşi fac prietene“, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac.

Cosmeticizarea în exces poate fi şi semnul unei imagini de sine scăzute ori a unor probleme în cuplu. „Dacă femeia nu este mulţumită de ea, de felul în care arată, poate să apară dorinţa de a epata prin imagine, de a ascunde anumite defecte“, sugerează psihoterapeutul Jeni Chiriac.

În alte cazuri, dependenţa de cosmetică, coafor, shoopping şi dorinţa de a arunca cu banii pe tot felul de produse de frumuseţe pot fi semnul unor probleme în cuplu. „Sunt femei care ajung să-şi procure satisfacţii-surogat, atunci când partenerul nu le mai complimentează, nu le oferă atenţie, nu le preţuieşte“, sugerează Jeni Chiriac. Saloanele de cartier, mai pline decât cele de fiţe Cele mai ieftine, dar şi cele mai aglomerate sunt saloanele de cartier, amenajate în garsoniere, unde un tratament cosmetic, un epilat complet, o manichiură şi o pedichiură nu costă mai mult de 150-200 de lei. Femeile stau ca sardelele, leagă prietenii pe sub casca de coafor, citesc reviste de scandal, discută politică, economie, fac schimb de reţete, îşi bârfesc bărbaţii ori îşi povestesc năzbâtiile copiilor.

În salonele de fiţe nu miroase a şampon de urzică, ci a lumânări parfumate, clientela bea ceai, răsfoieşte reviste „glossy“, se tolăneşte pe canapele mari şi comode. Personalul ştie să fie amabil, explică în detaliu procedurile aplicate şi nu are voie să-şi bage nasul în viaţa clienţilor.

Clientela scade însă odată cu mărimea salonului, iar preţurile cresc proporţional cu numărul de metri pătraţi. Într-un salon mediu, de apartament, cheltuielile se ridică deja spre 500 de lei, iar într- unul luxos depăşesc 1.000 de euro. TENDINŢĂ

Măştile cu aur şi cele cu alge marine, la mare căutare

Ultimele fiţe în cosmetică sunt „Ice Mask“, Talgo, măştile cu aur, peelingul cu cristale şi cel cu acizi din fructe. Unele pot fi aplicate în saloanele obişnutie de cosmetică, pe altele le găsiţi doar la spa.

„Ice Mask“ este un tratament spa care stimulează producţia de colagen din piele. El presupune o răcire profundă a ţesuturilor, astfel încât ingredientele pe care le conţine masca să intre cât mai profund în piele.

„Nu se folosesc cuburi de gheaţă, aşa cum s-ar putea crede, ci o pastiluţă peste care se toarnă un gel activator. Odată ce s-a expandat pastiluţa, faţa este acoperită de o peliculă mătăsoasă. Prin răcire, încep să pătrundă în piele ingrediente precum aloe vera, vitamina C, vitamina E“, explică Alina Berechet, manager la spa-ul medical Del Mar.

Talgo este o mască din alge marine, cu efect asupra elasticităţii pielii.

„Poate fi folosită ca tratament cosmetic de întreţinere, dar şi după injecţiile cu botox ori acid hialuronic“, explică Maria Păuna, de la Jovschy Studio. Tot la Jovsky Studio este disponibil tratamentul „Organic Beauty Garden“ pentru revitalizarea tenului. El conţine păducel, angelică, muguri de cireş, floarea-soarelui. Soluţii pentru refacerea pielii

La salonul de frumuseţe „Style and More“ by Irina Radu, masca cu aur este un „must have“. Aceasta ajută la refacerea pielii afectată de poluare, frig, vânt, praf şi impurităţi. Eden Spa oferă tratamente speciale, din lemn dulce, pentru tenurile sensibile.

„Rosacea Treatment este una dintre măştile cu efect calmant. Conţine ceai verde, muşeţel, lemn dulce, vitamina E şi ulei esenţial de trandafir“, spune Luciana Stanicu, cosmetician la Eden Spa.