Inginerii de nota 10 se grabesc spre granita

Sefii de promotie din acest an ai Politehnicii din Bucuresti si-au programat continuarea studiilor cu un doctorat in strainatate. S-ar intoarce apoi in tara.

Politehnica din Bucuresti a aruncat pe piata muncii „marfa” proaspata: 3.000 de ingineri cu patalama. S-a intamplat ieri la Sala Polivalenta, in cadru festiv. In acest an, trei dintre sefii de promotie ai tuturor facultatilor din cadrul institutiei au terminat cu media 10. Toti trei se pregatesc sa-si continue studiile cu un doctorat in strainatate.

Dintre tinerii inscrisi in urma cu cinci ani la Politehnica, 70% au reusit sa termine in acest an. O parte dintre acestia - aproximativ 300 - nu au fost insa prezenti la festivitatea de ieri, intrucat urmeaza cursuri la universitati din Europa. Sarbatoarea se amana pentru ei pana la toamna, atunci cand va fi organizata o sesiune speciala a examenului de licenta.

„Este o generatie mai pragmatica decat anii anteriori, mai determinata sa se implice in aceasta meserie. Ma bucur ca, potrivit unei evaluari, 86a dintre cei care au terminat anul trecut lucreaza in momentul de fata in domeniul pentru care s-au pregatit”, spune rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu.

Diplome la foc rapid

Printre absolventii adunati de dimineata iti poti face cu greu loc: tinerii se ingramadesc pentru cate o fotografie cu toca si esarfa, pe scari, in tribune si pe mocheta salii. Fotografiile promotiei „Spiru Haret”, dupa cum a botezat-o conducerea institutiei.

Pe hol se impart robe, rasar una cate una din pungi in schimbul unui buletin. Cu roba vine si un stegulet colorat in galben, albastru sau roz, in functie de facultatea absolvita. Fiecare grup este condus de decan, insarcinat cu asezarea esarfelor - la momentul potrivit. Pe scaune se afla cate un balon alb sau albastru, pregatit sa fie spart, tot la momentul potrivit.

Pe scena, alaturi de conducerea universitatii, de invitati si de sefii de promotie, isi face loc si un mic robot construit de studenti, care „se bucura alaturi de noi”, dupa cum spune rectorul.

Dupa ce sala repeta dupa sefii de promotie „Juramantul inginerilor”, cei mai buni absolventi ai fiecarei facultati sunt invitati rand pe rand alaturi de decan, pentru a-si primi diplomele speciale, precum si cele de inginer - de altfel, incepand de ieri, si colegii lor isi pot ridica diplomele de absolvire cu un drum la secretariat. Festivitatea se incheie cu decibeli multi, eliberati intr-un concert Proconsul si Voltaj.

„Ma pot afirma si aici”

Cei trei absolventi cu zece pe linie isi vor continua studiile in institutii din Germania sau Statele Unite, nu sunt hotarati insa ce vor face dupa aceea. Monica Rafaila a terminat Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei si vrea sa-si dea doctoratul in Germania. „La inceput nu am fost convinsa ca e locul potrivit pentru mine. Am acumulat apoi o experienta, am invatat sa ma descurc”, spune ea despre anii de facultate.

Andrei Ioan Loas, „sef” la invatatura al Facultatii de Stiinta si Ingineria Materialelor, vrea la randul sau un doctorat, dar peste Ocean. „Voi merge la doctorat in Statele Unite. Nu sunt hotarat sa ma stabilesc acolo, totul este in functie de variantele care se vor ivi dupa ce termin studiile”, precizeaza el. Statele Unite este si destinatia lui Mihai Florian, seful de promotie al Facultatii de Automatica si Calculatoare: „Eu merg la California Institute of Technology (Caltech - n.r.), nu stiu daca raman acolo. Si Romania este o solutie, piata va continua sa se dezvolte. Ma pot afirma si aici”. Deciziile vor veni, ca si asezatul esarfelor, la momentul potrivit.

JURAMANTUL INGINERILOR

„Eu, absolvent al Universitatii Politehnica din Bucuresti, promotia 2007 - „Spiru Haret”, jur sa-mi construiesc traiectoria prin viata cu respect, cinste, corectitudine si demnitate pentru mine si pentru profesiunea aleasa. Jur sa apar prestigiul scolii in care m-am format si al carei ambasador devin. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"