Acţiuni de protest la Bucureşti, blocarea tezelor şi a examenelor de sfârşit de an şi declanşarea grevei generale sunt măsurile pe care membrii sindicali ai Federaţiei Educaţiei Naţionale le vor lua în următoarea perioadă ca urmare a anunţului de îngheţare a salariilor, făcut de ministrul Ecaterina Andronescu, a declarat pentru evz.ro preşedintele FEN, Teodor Fârţonea.
Membrii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au organizat un referendum, la nivel naţional, în vederea organizării de proteste care vor duce până la grevă generală, dacă nu le vor fi soluţionate revendicările.
Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt descentralizarea unităţilor de învăţământ şi trecerea acestora în subordinea primăriilor şi consiliilor locale şi creşterea salariilor, conform negocierilor dintre Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii sindicatelor.
Preşedintele FEN a mai spus că îngheţarea salariilor ar fi trebuit să fie o decizie luată în urma negocierilor cu sindicatele şi nu o decizie ministerială.
Băsescu se întâlneşte cu sindicaliştii De asemenea, Teodor Fârţonea a mai precizat că sindicaliştii se vor întâlni luni cu preşedintele Traian Băsescu.
Deputatul PD-L, vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, Cătălin Croitoru, a declarat pentru evz.ro că îngheţarea salariilor pentru 2009 nu este nici în interesul salariaţilor, dar mai ales nici în interesul învăţământului.
"Chiar şi în condiţii de criză, educaţia trebuie să fie o prioritate", susţine Croitoru, care a dat exemplul unor state precum Germania sau SUA care au suplimentat fondurile alocate educaţiei "tocmai pentru că e criză".
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat astăzi pentru NewsIn, preluată de RTV, că majorările salariale de 50% pentru cadrele didactice prevăzute prin Legea 221/2008 vor intra în vigoare în ianuarie 2010, când criza economică nu va mai avea efecte atât de grave asupra economiei.
Anul acesta, salariile profesorilor nu vor mai creşte nici cu cele 5 procente prevăzute din aprilie, din cauza restructurării bugetare care va diminua bugetul Educaţiei cu cel puţin 811,9 milioane de lei, suma menţionată fiind doar cea destinată salariilor.