Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 este constituţională. USL le-a pus gând rău judecătorilor CCR

Curtea Constituţională a decis că îngheţarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor în 2012 este constituţională, respingând o contestaţie depusă de USL.

USL a depus contestaţie la CCR după ce Camera Deputaţilor a modificat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, introducând în aceasta articole ce dispuneau îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetarilor, în 2012, la nivelul lunii decembrie 2011. USL a contestat atât ideea, spunând că "motivele invocate în luarea măsurilor prevăzute de Ordonanţă (reducerea cheltuielilor publice, eliminarea riscului de deficit excesiv etc.), nu se pot constitui într-o justificare pentru neacordarea unor drepturi", cât şi modalitatea de legiferare, care, în opinia Uniunii, a denaturat caracterul textului legislativ.

La momentul depunerii contestaţiei, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, spunea că, în cazul unui refuz al CCR, USL îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea. USL rămâne fără temeiuri pentru suspendarea lui Băsescu Dincolo de veştile proaste pentru pensionari şi bugetari, decizia CCR nu este motiv de bucurile nici pentru USL, care, în cazul unui verdict favorabil, se pregătea să-l acuze pe Traian Băsescu de încălcarea Constituţiei. Acesta anunţase, cu trei săptămâni în urmă, că, "indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională, bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti". Oricum, USL nu avea mari speranţe cu privire la rezultat. Înaintea deciziei, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara deja că "penibilii" de la CCR vor face ceea ce le spune Traian Băsescu. PSD şi PNL vor să schimbe judecătorii Curţii Ca represalii, în rândul USL se conturează un curent care cere schimbarea procedurii de numire a judecătorilor CCR şi îi ameninţă cu demiterea. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat pentru Agerpres că decizia CCR privind îngheţarea pensiilor şi salariilor este una politică, deoarece cinci dintre judecători sunt "instrumente în mâna preşedintelui Traian Băsescu". "Pot să vă garantez că până nu vom reuşi să schimbăm major ceva acolo, Curtea Constituţională va vota absolut tot cu scorul de 5-4 în favoarea lui Traian Băsescu, pentru că este un instrument în mâna lui Traian Băsescu", a declarat Fenechiu. Acesta a ameninţat că, odată ajunsă la putere, USL va schimba legea de funcţionare a CCR şi îi va da afară pe actualii judecători. "Pentru a putea schimba ceva va trebui să modificăm legea de funcţionare a CCR, iar în momentul în care va fi o altă majoritate în Parlament trebuie să-i dăm afară de acolo pe incompetenţii puşi de Băsescu. Acolo (n.r. - la Curtea Constituţională) sunt oameni care nu au scris o carte de specialitate în viaţa lor şi nu au judecat nimic în viaţa lor. Verificaţi-le CV-urile la toţi şi veţi vedea despre cine vorbesc", a adăugat vicepreşedintele liberal. Fenechiu nu este primul reprezentant al Uniunii care pune în discuţie schimbarea modului în care se fac numirile la CCR. Acum o săptămână, când Curtea s-a pronunţat pentru amânarea până în 2016 a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă, preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a calificat pe judecătorii CCR drept "penibili" şi a spus, la rândul său, că procedura numirii lor trebuie regândită. Prin aceste atitudini, USL se face vinovată exact de lucrul de care îl acuză pe Traian Băsescu: presiuni publice şi ameninţări la adresa judecătorilor.