Scăderea ratei şomajului înregistrată în luna martie este surprinzătoare şi cel mai probabil nu reflectă situaţia economică actuală din România, susţin, într-un raport, analiştii ING Bank.
Potrivit datelor ANOFM, rata şomajului a scăzut de la 6,6% în luna februarie la 5,9%, în martie.
"La fel ca în lunile anterioare, credem că descreşterea ratei oficiale a şomajului spune o poveste neadevărată despre economia României", spun analiştii băncii menţionate.
Șomajul scade, dar la fel și numărul salariaților
Potrivit acestora, rata şomajului a scăzut pentru 12 luni consecutiv, numărul şomerilor diminuându-se cu circa 225.000 persoane. În același timp, însă, numărul salariaţilor a scăzut cu 210.000 persoane în primele zece din aceste 12 luni (pe februarie şi martie cifrele privind ocuparea forţei de muncă nu sunt încă disponibile).
Această dinamică divergentă ar putea fi explicată printr-o creştere în economia gri, dar, potrivit metodologiei Biroului Internaţional al Muncii (BIM), scenariul nu este valabil.
Potrivit metodologiei BIM, rata şomajului a urcat de la 6,9% în trimestrul trei al anului trecut la 7,3% în trimetrul patru, în timp ce datele ANOFM indică o scădere în intervalul analizat de la 7,4% la 7%.
"Astfel, ne îndoim că accentuarea recentă a trendului de scădere a ratei şomajului este un semn de îmbunătăţire a activităţii economice", au conchis analiştii ING.