ING, despre economia zonei euro. „Europa va intra într-o gravă recesiune dacă se opresc livrările de gaze ruseşti”

Sursa foto: Dreamstime.com

Analiștii ING consideră că economia zonei euro va fi grav afectată dacă se opresc livrările de gaze ruseşti. Creșterea prețurilor va face țările din Europa să apeleze la măsuri drastice.

ING consideră că țările europene vor avea de suferit dacă se opresc livrările de gaze ruseşti. Din cauza prețurilor uriașe, statele au început să își reducă substanțial consumul de gaze naturale. Potrivit unei analize ING Economics, Germania a redus consumul cu 10-15% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu ultimii zece ani, în timp ce în Olanda scăderea a fost de 30% față de media anilor 2019-2021.

Exporturile de gaze rusești au scăzut colosal în ultimele două trimestre. Rusia a închis până la 20% din capacitatea conductei Nord Stream 1 către Germania. Scăderea intrărilor de gaz din Rusia reprezintă 15% pentru trimestrul 1, respectiv 25% pentru trimestrul 2, din consumul istoric al Europei, în condițiile în care de la Est sunt aduse 40-45% din gazele consumate.

„Credem că impactul negativ al unui embargo total al gazului rusesc asupra economiei zonei euro va fi între 1 și 3% din PIB pe termen scurt începând de acum”, arată analiștii ING.

Sursă: Mr.siwabud Veerapaisarn | Dreamstime.com

Avertismentul analiștilor ING

Analiștii așteaptă și o recesiune generată de criza energetică în curs. „După ce am văzut un impact substanțial și cu o diferență de la țară la țară și având în vedere că ne așteptăm deja la o recesiune ușoară, această evoluție ar fi suficientă pentru a duce la o recesiune în toată regula. Este foarte clar că o oprire completă a gazului va răni Europa. Încercarea de a o evita printr-un plan credibil de reducere a consumului este crucială”, arată analiștii ING.

ING a declarat că vor fi instalate mai multe capacități de producție solară și eoliană. „Am văzut, de asemenea, dezbaterea privind schimbarea combustibilului evoluând rapid în timp. Redeschiderea centralelor pe cărbune este acum acceptabilă, și extinderea duratei de viață a centralelor nucleare nu mai este considerată tabu în Germania”, arată analiza ING.

Totodată, și redeschiderea exploatării zăcământului din Groningen, cel mai mare din Europa de Vest, a fost luată în vizor de Olanda.„În mod ironic, decizia Rusiei de a tăia fluxul de gaze prin Nord Stream 1 din nou la 20% va ajuta guvernele să atingă obiectivul. Duce la un nivel al prețurilor în care piața vă tăia de una singură cererea. Astfel că șansele raționalizării consumului de către guvern au scăzut. Jucătorii industriali vor decide dacă sunt dispuși în continuare să plătească prețul. Câte vreme sunt, atunci probabil că vor primi gazul. Restul lumii cel mai probabil va fi mult mai puțin dispusă să plătească același preț, câtă vreme au alternative precum cărbunele la dispoziție”, arată ING, potrivit profit.ro.