Mai mulți foști deținuți din România au avut câștig de cauză, la CEDO, și așteaptă acum să primească despăgubiri de la statul român, în urma reclamațiilor făcute.
113 foști deținuți din România au avut câștig de cauză la CEDO, într-un proces în care au solicitat despăgubiri între 1.000 și 5.000 euro fiecare pentru condițiile de detenție din multe penitenciare ale țării.
Motivele pentru care magistrații de la CEDO au decis să acorde despăgubirile foștilor pușcăriași din România care au făcut solicitări în acest sens
„Supraaglomerare , infestarea celulei cu insecte/rozatoare, pat paturi, temperatură inadecvată, lipsă de aer proaspăt, lipsă sau lumină naturală insuficientă, celulă mucegăită sau murdară, acces fără sau restricționat la toaletă, acces fără sau restricționat la duș, acces fără sau restricționat la apă caldă, calitate slabă a alimentelor, lipsă sau mobilier inadecvat, lipsa articolelor de toaletă, lipsa sau calitatea proastă a lenjeriei de pat și a lenjeriei de pat, lipsa sau instalațiile igienice inadecvate”, sunt motivele pentru care s-au acordat despăgubiri lui Marius Dănuț Moldovan, care a stat închis între anii 1999 și 2016 la Poliția Cluj, Spitale Penitenciar Jilava si Dej, închisori Jilava, Gherla, Baia Mare, Timișoara si Bistrița”, conform siteului clujust.ro.
Iată care sunt sumele ce vor trebui plătite de statul român în urma deciziei
Au fost opt hotărâri pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 16 decembrie cu calupuri de reclamanți, foști deținuți, astfel:
3.000 de euro – 9 reclamanți
42.000 de euro – 14 reclamanți
36.000 de euro – 10 reclamanți
66.000 de euro – 20 reclamanți
50.000 de euro – 20 reclamanți
26.000 de euro – 10 reclamanți
52.000 de euro – 20 reclamanți
Altfel, la începutul anului trecut, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret care dă undă verde Parlamentului să aprobe un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. E vorba de 177 de milioane de euro, împrumut pe care statul român l-a contractat anul trecut.
Cele două închisori vor crea 1.900 de noi locuri pentru deţinuţi, locuri care să respecte standardele europene. Proiectul prevede construirea unui penitenciar având 1.000 de locuri de detenţie, în localitatea Berceni, judeţul Prahova și construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenţie în localitatea Unguriu, judeţul Buzău.
Sunt prevăzute de asemenea construirea unui centru de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, judeţul Ilfov, şi construirea unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, judeţul Braşov.