România și Portugalia, pe primul loc în UE! Creștere neașteptată în economie

Sursa foto: Arhiva EVZ

România și Portugalia au avut, în iulie, cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 3,9%, arată datele centralizate de Eurostat.

La nivel european, comerțul cu amănuntul a scăzut cu 0,8% în iulie comparativ cu iunie, influențat de scăderea vânzărilor de produse non-alimentare cu 2,3%, în timp ce vânzările de combustibil au crescut cu 4,6%.

În zona euro, în iulie, vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere de 1,3% comparativ cu luna precedentă, cu mult sub estimările analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la o creștere de 1,5%.

În statele membre ale Uniunii Europene, serviciile din turism au scăzut cu 75% în iunie comparativ cu luna februarie, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică, Eurostat.

Cel mai grav au fost afectate agențiile și operatorii din turism și cel mai puțin restaurantele.

Domeniul turismului a fost puternic lovit de pandemia de coronavirus. Agențiile și operatorii din turism au avut cele mai mari pierderi, de 83,6%, urmate de transportul la aerian, cu scăderi de aproape 74%, serviciile de cazare, cu - 66, 4%, și de restaurante cu pagube de circa 38%.

Odată deschise, restaurantele au cunoscut o revenire în iunie comparativ cu luna aprilie.

Redresarea s-a văzut și în serviciile de cazare și de transport aerian, în timp ce sectorul agențiilor și al operatorilor de turism a rămas la același nivel în iunie ca în luna aprilie, arată datele Eurostat, potrivit Radio România Actualități.

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, în România, PIB va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021.

Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% în 2020 și la 5,4% în 202, se arată și într-un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, economia zonei euro va înregistra o contracție-record de 7¾ % în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creștere de 6¼ %. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½ % în 2020 și va crește cu aproximativ 6 % în 2021.

Previziunile în materie de creștere pentru UE și zona euro au fost revizuite în sens negativ cu aproximativ nouă puncte procentuale față de previziunile economice din toamna anului 2019.