Inflatia va fi mai mica: doar 3,7% in acest an

Dobanda a scazut, dar de fapt BNR a intarit parghiile pe care le are pentru a reduce rata inflatiei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca inflatia din acest an va fi de 3,7%, cu aproape un punct sub nivelul anticipat in urma cu trei luni, a anuntat, ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. In februarie, specialistii BNR se asteptau ca inflatia sa ajunga pana la 4,6% in acest an. 

Inflatia mai mica s-a datorat unei cresteri mai reduse a preturilor administrate si a celor volatile. Scaderea inflatiei se datoreaza si politicii monetare mai restrictive din ultima perioada. In pofida reducerii dobanzii de banca centrala, restrictivitatea politicii monetare s-a inasprit, a atentionat ieri guvernatorul BNR. Diferenta dintre dobanda de politica monetara si rata inflatiei este cu putin mai mica de patru puncte procentuale. In vara lui 2006, diferenta era cu putin mai mare de doua puncte procentuale.

Bancile nu scapa de masurile „neortodoxe”

BNR a dat semnalul ca rezervele minime obligatorii vor fi reduse in timp, dar relaxarea masurilor „neortodoxe” va fi contrabalansata prin mentinerea unei dobanzi ridicate, a mai spus Isarescu. Masurile „neortodoxe” sunt rezervele obligatorii pe care institutiile trebuie sa le realizeze la banca centrala pentru sursele atrase.

„Pe masura ce restrictivitatea politicii monetare creste, ne-am propus sa eliminam masurile neortodoxe. Daca vrem sa renuntam si la ce a mai ramas din aceste masuri si sa eliminam rezervele minime obligatorii, va trebui sa contrabalansam si sa pastram o rata reala a dobanzii ridicata”, a afirmat Isarescu.

Riscuri: cresterile salariale

Inflatia ar putea fi mai mare decat 3,75% la finele anului daca majorarile salariale vor fi superioare productivitatii. „Va fi din ce in ce mai greu pentru noi sa contrabalansam relaxari fiscale sau salariale”, a subliniat Isarescu, amintind de anul 2005.

Si tensiunile de pe scena politica intra in categoria riscuri ce ar putea impiedica atingerea unei cresteri a indicelui preturilor de consum numai pana la nivelul mentionat. Guvernatorul a afirmat ca pana acum nu a observat elemente negative pe piata valutara sau monetara generate de tensiunile politice, dar a dat de inteles ca nu le exclude.

MISCARE

BNR a intervenit pe piata monetara

BNR a realizat ieri tranzactii repo pe piata monetara, injectand trei miliarde de lei, operatiune care a avut ca efect scaderea dobanzilor cu peste zece puncte procentuale si o revenire a cursului de schimb spre 3,32 lei/euro, potrivit Mediafax. Tranzactia repo este un aranjament de vanzare cu conditia rascumpararii la un anumit termen.

In cadrul conferintei de ieri, guvernatorul bancii centrale anunta ca ne apropiem de momentul in care BNR va face interventii pe piata monetara. BNR a preluat de la banci titluri de stat ca garantie, pentru o perioada de o saptamana, iar bancile au primit in schimb lichiditati de trei miliarde de lei, la un randament mediu de 8,46% pe an.

„Operatiunea a avut ca efect scaderea dobanzilor pe piata interbancara de la 20%-30% la circa 7%-10%. Intrucat doar bancile locale au beneficiat de aceste lichiditati, ele au cumparat apoi euro din piata valutara, ducand cursul la un maximum de 3,3250 lei pentru un euro”, a declarat dealerul unei banci. La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 3,3010-3,3030 lei, iar in prima parte a zilei a atins nivelul minim de 3,3 lei.