Inflatia anticipata sare la 3,9%

Inflatia estimata pentru finele anului a fost revizuita de banca centrala la 3,9% comparativ cu 3,7%, cifra anuntata in urma cu trei luni, a spus, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In acelasi timp banca centrala a revizuit si rata inflatiei anticipate pentru anul viitor, de aceasta data in sens descrescator: de la 4,2% la 3,7%.

Ce umfla inflatia din acest an

Cresterea preturilor peste nivelul estimat, in special marirea chiriilor in imobilele detinute de stat, scumpirea legumelor si fructelor in urma secetei si scumpirea petrolului sunt factorii care au dus la schimbarea prognozei avansate de BNR in urma cu trei luni.

O parte din scumpirea barilului de petrol pe pietele internationale a fost conmpensata de aprecierea leului, astfel ca preturile practicate pe piata interna nu au reflectat integral marirea pretului titeiului. Pe de alta parte, intrarea in UE si cresterea competitiei in comert au avut efecte pozitive asupra preturilor.

Riscuri: „euforia cheltuielilor”

Salariile au crescut cu 20% in primele sase luni ale acestui an, in conditiile in care Comisia Nationala de Prognoza estima ca acestea vor avansa cu 10% de-a lungul intregului an. In ceea ce priveste politica fiscala, guvernatorul BNR a reamintit de accentuarea presiunilor pe cheltuieli, care are loc de obicei in timpul unei perioade electorale. „O dezbatere publica ar fi bine-venita si ar fi bine sa calmam aceasta euforie in domeniul cheltuielilor publice”, a afirmat guvernatorul.

Afirmatia vine in contextul in care BNR anticipeaza si o diminuare a veniturilor bugetare, pe fondul scaderii PIB-ului sub nivelul potential. „Cred ca e bine sa ne gandim sa punem o rezerva, eventual, a unor diminuari fata de standard a veniturilor bugetare”, a spus guvernatorul BNR. Alte riscuri mentionate de guvernator sunt cresterea deficitului de cont curent, respectiv scumpirea produselor agroalimentare.

ANALIZA "CAPITAL"

Tinte miscatoare

Daca nu am mai manca, nu ne-am mai incalzi, nu am mai consuma curent, gaze ori carburanti, inflatia ar putea fi deja stearsa de pe lista problemelor economiei.

Ultimul raport al BNR arata ca pentru toate celelalte bunuri si servicii, influentate doar de cerere si oferta, preturile se misca, ascultatoare, in directia buna. Imprevizibile raman doar natura, petrolul si toanele guvernantilor.

Primele au stricat anul acesta calculele bancii centrale, iar cele din urma ameninta sa creeze probleme anul viitor. Pentru 2008, socotelile BNR par mai optimiste decat ar permite apropierea alegerilor.

Avem o noua tinta de inflatie, mai buna, chiar daca banca se teme de mai multe riscuri: salariile la stat pot creste prea mult, la fel si cheltuielile bugetare, in timp ce pe partea de venituri incetinirea cresterii economice aduce vesti proaste.

Iar cand deficitele interne antreneaza altele in balanta externa, leul se depreciaza si marfurile de import, pana mai ieri ieftine, se scumpesc, completand cercul vicios al inflatiei.

Mai grav, pentru cea mai mare ingrijorare nici macar nu se pot face previziuni. Romania nu mai are niciun calendar de crestere a accizelor si tarifelor la energie si gaze, astfel incat pretul utilitatilor ramane la mana inspiratiei electorale de moment a guvernului. (Oana Osman, redactor-sef adjunct "Capital")