Inflatia a coborat sub 5%

 Institutul National de statistica a raportat, pentru 2006, o inflatie de 4,87%, cea mai mica din 1990 incoace.

Este cel de-al doilea prag psihologic depasit, dupa ce, in 2003, ritmul de crestere a preturilor a scazut sub 10%. Cu toate acestea, Romania ramane una dintre tarile cu cea mai ridicata rata a inflatiei din Comunitatea Europeana.

Banca centrala si-a atins tinta de inflatie, de 5% plus sau minus 1a, dupa ce a ratat-o anul trecut gratie ieftinirilor la legume si conserve, unde preturile s-au redus cu aproape un sfert.

S-au inregistrat ieftiniri si la transportul aerian si la serviciile de telefonie. Explicatia: scaderea euro, aceste produse avand tarife calculate in functie de cursul valutar. Si masinile de spalat, si frigiderele s-au ieftinit, fiind deja cunoscut faptul ca majoritatea produselor de pe piata provin din import.

La polul opus, banca centrala a trebuit sa se lupte cu tarifele administrate pentru a asigura stabilitatea preturilor. Serviciile de apa, canal si salubritate s-au scumpit cu aproximativ 22%, energia electrica si gazele cu 17,5 procente si biletele de tren cu peste 10%.

Inflatia, influentata de aprecierea leului

Analistii economici spun ca atingerea obiectivului BNR de 5% este un lucru bun. Dar reclama si esecurile.

„Prin coborarea inflatiei sub acest prag, Banca Nationala a ratat alte tinte. Vorbim aici despre deficitul de cont curent care a ajuns la 10%, comparativ cu 6,9% cat s-a propus. Inflatia din decembrie a fost favorizata de aprecierea puternica a monedei nationale in raport cu moneda unica europeana”, a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Pe langa avantajul ca valoarea banilor ramane constanta, reducerea inflatiei are si efecte benefice: ieftinirea creditelor. „In mod normal, dobanzile vor scadea”, spune Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac Bank.