INFIDELITATE: De ce înşală oamenii

Cazuri în care partenerii se înşală sunt frecvente şi nu reprezintă de mult o noutate. Interesante sunt, însă, motivele pentru care aceştia recurg la un astfel de gest şi care sunt de-a dreptul surprinzătoare.

Infidelitetea ţine de puţine ori doar de atracţie sexuală, deşi specialiştii nu exclud necesitatea fizică dintre cele mai obişnuite motive ale încălcării credinţei conjugale. O persoană poate să-şi înşele partenerul atunci când depinde emoţional de altă persoană, cu care nu este căsătorită, dar de care se simte legată intim, fără ca această relaţie să presupună şi contacte sexuale.

Dezinteresul

Adesea, la baza infidelităţii se află lipsa de apreciere din partea partenerului. Cineva care se simte dat deoparte, privat de atenţie, caută cu siguranţă toate acestea în afara cuplului. Uneori, aceşti parteneri îşi acuză soţii/le de infidelitate, după următorul raţionament: "Dacă mi-ar fi acordat mai multă atenţie, nu aş fi ajuns să îl/o înşel" sau "Dacă mi-ar fi acordat atenţia de care am nevoie nu aş mai fi fost nevoit/ă să caut în altă parte."

Cu toate acestea, psihologii şi consilierii maritali sunt de părere că una dintre soluţii pentru a evita astfel de situaţii este găsirea cauzelor care generează adulterul. Ei îi sfătuiesc pe cei care se confruntă cu incertitudini sau chiar au fost înşelaţi, să pornească de la nişte întrebări simple, cum ar fi:

  • Te simţi neglijat pentru că soţul/soţia petrece prea mult timp la serviciu?
  • Eşti geloasă pe relaţiile cordiale pe care partenerul tău le are cu prietenele sale?

O abordare sinceră a situaţiei reale va duce cu siguranţă la evitarea adulterului. Răzbunarea

Un alt motiv, des întâlnit, pentru care oamenii înşală este răzbunarea. În cazul în care unul dintre parteneri află, la un moment dat, că a fost înşelat, primul impuls este acela de a plăti cu aceeaşi monedă.

Oricum, aşa cum a spus odată Ghandi, "Ochi pentru ochi duce la orbirea tuturor". Deci, cei care au anumite bănuieli sau nemulţumiri cu privire la partener nu trebuie decât să le exprime, iar dacă nu pot face asta, cel mai bine este să încheie relaţia, spun psihologii.

Plictiseala

Surprinzător, o pondere mare printre motivele adulterului este acela al "autodistrugerii". Cei care şi-au pierdut respectul de sine sau speranţa în vremuri mai bune decid să-şi înşele partenerul ca metodă de distrugere a relaţiei. Astfel, ei consideră că îşi vor determina jumătatea să renunţe la timpul petrecut împreună, iar "vina" pentru despărţire nu îi va aparţine.

Motivele pentru infidelitate nu sunt legate de dragostea pentru partenerul înşelat, ci, mai degrabă, de dorinţele egoiste ale celui care se dezleagă şi „pleacă” în căutarea fericirii sale, nemaigândindu-se la partener.