Infarct la întreţinere: 1.200 lei încălzirea pe februarie, la Iaşi

Calculele au fost făcute după cheful fiecărui administrator: unii plătesc şi ţevile care trec prin casă, alţii suportă pierderile CET. O pensionară de 74 de ani are de plătit 1.900 de lei pentru două luni.

Aberaţii la calculul facturilor la încălzire în Iaşi. Administratorii de bloc au ajuns să calculeze facturile după cum îi duce capul: doi pensionari trecuţi de 70 de ani, au primit pe februarie, la două camere, o factură de 1.200 de lei, după ce, în ianuarie, le venise de plată 750 de lei. Explicaţia: bătrânii sunt printre ultimii din bloc care nu au centrală de apartament, astfel că toate pierderile din reţea sunt puse în cârca lor. Taxa pe fumărit

Şi cei cu centrale murale, pe gaz, au mari probleme la întreţinere, pentru că, din 2010, un ordin ANRE îi obligă să suporte o parte din preţul agentului termic distribuit în bloc, în sistem centralizat. Dumitru Condurache, din cartierul Bucium, a avut de plătit pe ianuarie 41 de lei doar pentru că ţevile de retur ale blocului îi traversează apartamentul. Paradoxal, un vecin care nu are centrală proprie a avut de plătit tot în ianuarie doar 59 de lei.

"El cu calorifere are de plătit, la acelaşi număr de camere, aproape cât mine. E clar că a stat cu sistemul închis şi s-a folosit de căldura venită de la celelalte apartamente", spune Condurache.

Din 20 de apartamente, doar opt mai sunt conectate la CET, dar jumătate din factura primită de cei din sistemul centralizat a fost suportată de cei care mai plătesc şi gazul de la centralele proprii. CONVOCARE

S-a analizat: nu se schimbă nimic Avalanşa de reclamaţii primite în primele două luni ale anului a determinat conducerea Protecţiei Consumatorilor să ia măsuri. Au fost convocaţi la discuţii re­­prezentanţii firmelor de repartitoare precum şi cel al ANRSC. Concluzia: până nu se schimbă modalitatea de calcul a facturilor, ieşenii vor plăti în continuare pentru luxul de a găzdui în propriile apartamente ţevile de la CET.

"Am convenit ca reprezentanţii firmelor de repartitoare să meargă în fiecare săptămână la asociaţiile de proprietari pentru a discuta cu oamenii. Tot ei vor culege reclamaţiile şi sesizările şi vor da răspunsuri. Dacă anul trecut noi am primit 63 de reclamaţii care vizau repartizarea costurilor, anul acesta avem deja 69 de reclamaţii primite doar în ianuarie şi februarie", a susţinut Daniel Piftor, comisarul-şef al CJPC. Citiți și:

  • Factura la căldură, mai scumpă cu 70%
  • Guvernul a avizat noua lege privind liberalizarea preţului la energia electrică. Vezi ce categorii de rău platnici nu vor rămâne fără lumină