Conflictul din Ucraina arată cât de important este să se investească în fabricarea muniției. De la începutul războiului, Rusia și Ucraina au ajuns la epuizarea rezervelor de muniție. În acest context, SUA investește într-o fabrică din România.
Din acest motiv NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporește de la o zi la alta.
„NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a declarat recent Stoltenberg. Iar sprijinirea unui proiect de anvergură, precum cel al producției de muniție în România, ar ajuta mult Kievul.
SUA finanțează o fabrică de muniții în România pentru a ajuta Ucraina
Investitorii americani fac o infuzie de capital pentru a deschide linii de fabricație de calibru mic, dar în faza a doua au în vedere deschiderea unor facilități de producție pentru pulberi explozive și muniții de calibru mediu și mare, iar primii beneficiari vor fi militarii ucraineni
Industria românească de muniție va fi revitalizată după ce un grup de oameni de afaceri americani a investit în compania românească Romanian Allied International Defense și va demara producția la Uzina Mecanică Drăgășani.
Conform unor surse din domeniu, principala piață va fi cea din Ucraina, țară care consumă cantități imense de muniție din cauza războiului cu Rusia, dar nu vor fi neglijate nici livrările către Ministerul Apărării Naționale sau partenerii externi tradiționali.
Investitorii americani vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari, iar în prima fază vor fi achiziționate, de la producători din țări NATO, linii de fabricație pentru muniții de calibru mic, 5,56 și 7,62 milimetri.
Partea americană dorește să achiziționeze până la trei astfel de linii de fabricație, iar producția este prevăzut să fie demarată până în ianuarie 2024, cel târziu.
Cele două fabrici care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş şi Pirochim Victoria SA, sunt pe butuci
Iar industria de armament trebuie să recurgă la importuri din Serbia. „Cu ani în urmă, acestea puteau livra 6 sau chiar 7 tipuri de pulberi explozive, o parte dintre ele fiind şi pentru uz civil. La vremea respectivă, erau produse competitive care alimentau fabricile de muniţie, dar acum vorbim la trecut de acele momente.
Tehnologia de fabricaţie este învechită şi, din acest motiv, practic, nu mai este rentabilă fabricarea pulberilor. Drept urmare, fabricile care produc muniţie se văd nevoite să achiziţioneze materia primă, aceste pulberi explozive, din Serbia, de exemplu, o ţară care nu este în NATO. În plus, are simpatii fățișe faţă de Moscova. Drept urmare, în acest moment, industria românească nu poate soluționa rapid nici cererile de muniție ale Armatei Române, situație destul de sensibilă, iar despre exporturi, ce să mai vorbim. Ca o concluzie, suntem într-o poziţie extrem de delicată, periculoasă chiar. Plastic vorbind, ne este foame, vrem să facem pâine, dar nu avem nici făină şi nici drojdie“, explică analistul militar Aurel Cazacu, potrivit adevarul.ro.