În primele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) al României exprimat în preţuri curente s-a ridicat la 96,707 miliarde de lei, în scădere cu 2,6% comparativ cu acelaşi interval din 2009, potrivit estimărilor făcute de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform datelor ajustate sezonier, PIB-ul României estimat pentru primul trimestru din 2010 a fost de 124,541 miliarde lei (exprimat în preţuri curente), în scădere - în termeni reali - cu 0,3% faţă de trimestrul patru din 2009.
Singura ramură a economiei care a înregistrat o creştere a volumului de activitate în intervalul menţionat fost industria. Avansul a fost de 4,2%, volumul de activitate, exprimat în preţuri curente, ridicându-se la 25,286 miliarde de lei.
Dacă în anii precedenţi, construcţiile au înregistrat o dezvoltare rapidă, în primele trei luni ale acestui an sectorul a continuat să aibă o evoluţie negativă. Volumul de activitate s-a redus cu 17,3%, până la un nivel de 5,674 miliarde de lei.
Industria ospităţii duce lipsă de clienţi
În agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură s-a înregistrat cea mai mică scădere a volumului de activitate, de 0,9%, până la 2,194 miliarde de lei. De asemenea, în comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, în industria ospitalităţii, transporturi şi telecomunicaţii scăderea a fost redusă comparativ cu alte sectoare, respectiv 2,4%. Încasările realizate s-au cifrat la 22,844 miliarde de lei, potrivit estimărilor INS.
În activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi s-a înregistrat o scădere de 1,5%, până la 18,072 miliarde de lei.
Românii au strâns cureaua
Reducerea activităţii economice a condus la scăderea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 10,7%. Acestea au totalizat în primul trimestru 10,619 miliarde de lei.
Populaţia a redus consumul, ca urmare a scăderii veniturilor. Astfel, consumul final total s-a redus cu 4%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 4,8%.