India: Protestele împotriva noii legi a cetățeniei s-au soldat cu 23 de morți

Nouă persoane au murit sâmbătă în timpul confruntărilor dintre manifestanți și organele de poliție în nordul Indiei, ridicând numărul deceselor înregistrate la nivel național, în urma protestelor împotriva unei noi legi a cetățeniei, la 23 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Stat din Uttar Pradesh, Pravin Kumar, a declarat că cele nouă victime au crescut numărul morților, doar în acest stat, la 15 persoane, ca urmare a protestelor împotriva noii legi, despre care manifestanții susțin că i-ar discrimina pe musulmani. „Majoritatea morților sunt tineri”, a declarat domnul Singh. „Unii dintre ei au murit în urma unor răni prin împușcare, dar nu ofițerii de poliție sunt cei care au tras cu arma. Poliția a folosit doar gaze lacrimogene pentru a dispersa gloata agitată.” Aproximativ 12 vehicule au fost incendiate, în timp ce protestatarii s-au dezlănțuit în orașele Rampur, Sambhal, Muzaffarnagar, Bijnore și Kanpur, toate din nordul Indiei, unde a fost incendiată și o secție de poliție, a mai susținut Singh.

Protestele actuale împotriva legii cetățeniei reprezintă cea mai puternică expresie a dezacordului față de politicile premierului Narendra Modi de când a fost ales prima dată, în anul 2014. Legea le permite hindușilor, creștinilor și altor minorități religioase care se află ilegal în India, să devină cetățeni dacă pot demonstra că au fost persecutați din cauza religiei lor în Bangladesh, Pakistan și Afganistan, țări cu o populație majoritar musulmană. Această prevedere nu se aplică musulmanilor. Criticii guvernului consideră că legea reprezintă o încălcare a constituției seculare a Indiei, referindu-se la ea ca la cel mai recent efort al guvernului Modi de a-i marginaliza pe cei 200 de milioane de musulmani ai țării. Modi neagă orice discriminare și susține că legea reprezintă un gest umanitar.

Aproape două milioane de oameni au fost excluși dintr-o listă oficială de cetățeni, aproximativ jumătate hinduși și jumătate musulmani, cerându-li-se să dovedească cetățenia lor indiană sau urmând să fie considerați străini. În prezent, India construiește un centru de detenție pentru o parte dintre zecile de mii de persoane despre care, în cele din urmă, instanțele judecătorești vor stabili că au intrat ilegal. Ministrul de Interne din guvernul Modi, Amit Shah, s-a angajat să deruleze acest proces la nivel național.