Maurus Lauber, reprezentant al primăriei din Zürich, oraşul care va găzdui două dintre meciurile României în Grupa C la Europene, i-a asigurat pe fanii tricolorilor că pot bea apă din râurile „Ţării Cantoanelor“, pentru că „e potabilă“.
Elveţienii, coorganizatori ai Campionatului European de fotbal, au intensificat pregătirile pentru marea întrecere pe care o vor găzdui, în această vară, împreună cu vecinii austrieci. Oficialităţile din Zürich (oraşul în care România va disputa primele două meciuri din Grupa C a turneului final, cu Franţa - pe 9 iunie şi cu Italia - pe 13 iunie) l-au trimis la Bucureşti pe Maurus Lauber, director de marketing în cadrul primăriei, pentru a le prezenta românilor realităţile zonei pe care o reprezintă. Plimbări gratis cu bicicleta Elveţianul a ţinut să spulbere temerea că Zürich ar fi un oraş scump pentru posibilităţile financiare ale românului de rând. În acest sens, a dat un exemplu concret, sugerându-le fanilor tricolori cum ar putea economisi bani. „La Zürich, fiecare suporter român poate închiria gratis, doar cu ajutorul actului de identitate, bicicletă pentru o zi. Ele se iau dimineaţa şi se aduc înapoi seara“, a explicat Lauber.
Pentru a fi şi mai convingător în legătură cu posibilităţile de supravieţuire pe care le oferă Zürich-ul, elveţianul a lăudat inclusiv apa care curge prin acest oraş! „Apa din râu este foarte limpede. Nu trebuie filtrată. Este aproape potabilă! Am luat şi eu cu paharul! E chiar băubilă, atât este de curată!“, s-a exprimat Lauber, precizând că în Zürich şi în împrejurimi se găsesc peste 20 de lacuri. „Suporterii pot dormi «în gazd㻓 Pentru suporterii români, ora- şul Zürich, urbe cu doar 350.000 de locuitori şi supranumită „capitala culturală“ a Elveţiei, va fi o o ţintă predilectă, dat fiind faptul că aici vor avea loc partidele care ne vor decide soarta în competiţie: jocurile împotriva vicecampioanei, respectiv a campioanei mondiale.
Organizatorii turneului final se aşteaptă ca, pe durata Europenelor, prin Zürich să calce peste 10.000 de suporteri români. Chiar dacă a spus că în Zürich şi în localităţile limitrofe sunt peste 202 hoteluri, Lauber e conştient că multe dintre aceste locuri au fost deja rezervate. Celor care s-au decis pe ultima sută de metri să vină la Euro li s-a indicat să caute locuri de cazare la „particulari“. „Suporterii pot dormi în «gazdă». Elveţienii sunt oameni foarte primitori“, i-a încurajat Lauber pe fanii lui Mutu. SUPEROFERTĂ Cazare la cort, cu 28 de euro pe noapte Dacă austriecii vor pune la dispoziţia suporterilor sosiţi din întreaga lume zone destinate parcării rulotelor, dar şi cazare în cămine studenţeşti (un pat în campus va costa 38 de euro pe noapte), elveţienii oferă un alt gen de adăpost: cortul, cu care românii sunt familiarizaţi încă de pe vremea concediilor petrecute în perioada comunismului. Problema e că pentru un loc în cort se cer 28 de euro pe noapte! În preţ intră un duş şi un abonament pe toate liniile, valabil pentru 24 de ore, pentru mijloacele de transport în comun.
Campusurile cu corturi vor fi amplasate la numai cinci minute distanţă de mers pe jos până la aşa-numita „fan zone“, arealul suporterilor petrecăreţi. Zürich este singurul oraş de la Euro care va edita un ghid în limba română. Ambasada Elveţiei la Bucureşti anunţă că nu va sta nici ea cu mâinile-n sân pe durata turneului final. Piaţa Constituţiei din Bucureşti va deveni un teritoriu închiriat de elveţieni, urmând ca aici să fie amenajat corespunzător pentru a-i putea primi pe suporterii dornici să vizioneze meciurile pe cele trei ecrane care vor fi montate. În aceeaşi piaţă îşi va găsi locul „Casa Elveţiei“, un spaţiu destinat VIP-urilor.