Incredibila plantă carnivoră cu calități TERAPEUTICE

Roua cerului este o plantă carnivoră, care are calități antiseptice bronșice, fiind folosită pentru tratarea bronșiectaziei și a astmului bronșic.

Roua cerului (drosera rotundifolia) este o plantă acvatică, erbacee, insectivoră, care face parte din familia Droseraceae. În popor mai este cunoscută și sub numele de iarba cerii, iarba-fiarelor, roua sau roua-soarelui. Se dezvoltă în locuri mlăștinoase, pe zăcăminte de turbă. Se găsește mai ales în nordul Europei, mai rar în centrul și sudul continentului european, în America de Nord, în toată Siberia, Coreea, Japonia și Noua Guinee.

Este una din puținele plante carnivore întâlnite în țara noastră. Apare în rezervațiile naturale și este ocrotită de lege.

Drosera are rădăcinile slab dezvoltate. Frunzele cresc culcate pe pământ și sunt acoperite pe fața superioară și pe margini de niște perișori fini, care au la vârf un lichid cu aspectul unei picături de rouă, potrivit www.fs.fed.us. Din mijlocul rozetei de frunze apare tulpina florală, înaltă de până la 25 de centimetri. Florile sunt de obicei de culoare albă sau roz, sunt solitare, grupate într-o inflorescență scorpioidă. Înălțimea maximă atinsă de plantă este de 10—80 cm. Fructul este o capsulă. Semințele sunt fusiforme, galbene-deschis, lungi până la 2 mm.

Cu ajutorul unor perișori lipicioși, drosera își capturează prada (insecte de mici dimensiuni) pe care o digeră mai apoi cu ajutorul unor substanțe secretate de perișorii de pe frunze. În scop terapeutic, se utilizează întreaga plantă, care trebuie recoltată în lunile iulie-august și uscată rapid la întuneric.

Un bun antitusiv

Compoziția chimică a plantei este: 1% compuși naftochinonici, 1,5% tanin, acizii: formic, propionic, butiric, citric, benzoic, galic, un ferment proteolitic asemănător pepsinei, un glicozid scindibil de emulsină, enzime, compuși flavonici, un antocianozid, 4-9% substanțe minerale, potrivit www.carnivorousplants.org.

Fitoterapia recomandă această plantă în tratarea afecțiunilor respiratorii și a colicilor intestinali.

Sub formă de infuzie se folosește în tratarea bronșitei, tusei uscate sau nervoase și a tusei convulsive. De asemenea, este un bun antitusiv și posedă proprietăți expectorante și diuretice. Planta împiedică și apariția spasmelor bronșice. Acțiunea medicinală a plantei este dată de plumbalgina, care are efect antispastic asupra tractului respirator și este un antibiotic eficient contra streptococului și pneumococului.