Incredibil. Urechea lui Vincent van Gogh este expusă într-un muzeu din Germania

Centrul de Artă şi Media din Karlsruhe, Germania, a realizat urechea lui Vincent van Gogh (1853-1890) într-un spital. Într-un moment de nebunie, artistul şi-a tăiat propriul organ în 1888.

Urechea a fost realizată din celulele unei rude de-a lui Vincent van Gogh, care a donat cartilaj.

În octombrie 1888, lui van Gogh, care trăia în Franţa, i s-a alăturat pictorul francez Paul Gaugin. Relaţiile dintre cei doi erau încordate şi, în urma unei dispute cu Gaugin în ajunul Crăciunului, van Gogh îşi taie jumătate din urechea stângă; un indicator expresiv al fragilităţii sănătăţii sale mintale.

Van Gogh s-a internat voluntar într-un spital de psihiatrie din Saint-Rémy, Franţa. În cele 12 luni cât a stat acolo, el a pictat multe dintre excepţionalele sale capodopere. Acest tablou al unui bătrân deznădăjduit, terminat în primăvara lui 1890, ne oferă încă o imagine a stării de spirit a lui van Gogh, potrivit Dailymail.co.uk.

În sfârşit, nici măcar marele artist nu şi-a închipuit că urechea lui, pe care după ce şi-a tăiat-o a împachetat-o şi a trimis-o într-un bordel francez, va fi expusă într-o expoziţie cu interes. Iată că datorită tehnologiei, o copie a organului a fost realizată 3 D din materialul genetic al unuia dintre moştenitorii săi.

Diemut Strebe este omul din spatele acestui proiect. "Am folosit ştiinţa în aceeaşi măsură în care Vincent a folosit pictura"

Van Gogh a fost un pictor olandez care a fost activ în anul 1880 şi a avut o mare influenţă în lumea artei în secolul XX. El este cunoscut pentru dragostea pe care o însuşea pentru pictură, în special pentru tablourile cu flori, vase sau portrete. Vicent a fost cunoscut şi pentru viaţa tumultoasă pe care a avut-o. El şi-a pus capăt zilelor la vârsta de 37 de ani.

Potrivit lui Strebe, unul dintre moştenitorii lui Vicent, Lieuwe van Gogh, a fost foarte încântat de proiect. Lieuwe este cea de-a şaisprezecea parte a genelelor lui Vincent van Gogh şi are inclusiv cromozomul Y, care e transmis de lina masculină genetică.

Speranţele însă de a folosi material genetic care a aparţinut maestrului au fost spulberate atunci când ADN-ul a dovedit altceva. Oamenii de ştiinţă au găsit un plic care i-au aparţinut pictorului, unde sperau să găsească ADN-ul lui Vicent, lucru care a fost în zadar.

Totuşi, proiectul este în curs de desfăşurare, iar pentru a realizat ADN-ul marelui pictor s-a luat legătura cu o rudă de sex feminin, o femeie din linia mamei lui Vicent.

Expoziţia, la care vizitatorii pot vorbi despre Vicent, are loc până pe  06 iulie. Strebe a spus ca e posibil ca urechea să fie expusă într-o expoziţie şi de la New York, anul viitor.

Van Gogh, la 13 ani. Vincent van Gogh s-a născut în 1853 în oraşul Zundert din Olanda. Deşi a pictat numai 10 ani, în această scurtă perioadă a reuşit să termine mai mult de 800 de picturi şi 1000 de desene, dintre care a vândut unul singur în timpul vieţii.