INCREDIBIL. O autostradă importantă din România s-a blocat într-o SCORBURĂ

În opinia şefului de la Transporturi, CNAIR ar fi trebuit consultată de cei care au inclus diverse zone ale României în situl Natura 2000, pentru a putea fi evitate astfel de situaţii care au dus la blocarea şi întârzierea mai multor proiecte majore de infrastructură privind finalizarea unor proiecte noi de autostradă .

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, afirmă că este "un pic deplasat" să fie blocat un obiectiv major de infrastructură din România, ca de exemplu o atustradă, din cauza unor peşteri cu lilieci incluse în situl Natura 2000, cum este cazul lotului 4 Lugoj-Deva, dar care pot determina creşterea costurilor pentru construcţia de autostrăzi din cauza relicitării secţiunii respective pentru protejarea siturilor din acea zonă.

"Costurile pe kilometrul de autostradă sunt date în urma elaborării studiilor de fezabilitate. Acestea generează costul pe kilometru, dar dacă avem situri arheologice pe traseu, avem alte costuri. Deja avem o suplimentare a costurilor pentru un lot de autostradă, este secţia E din lotul 2 Lugoj-Deva unde trebuie să construim suplimentar viaducte pentru mamifere mari, valoarea proiectului crescând cu 180 de milioane de euro", a precizat, miercuri, la TVR1, ministrul Transporturilor, întrebat de ce sunt costurile pe kilometru de autostradă mult mai mari în România decât în ţările UE.

Şeful de la Transporturi a afirmat că a dorit să vadă peştera cu lilieci care a blocat construcţia unei secţiuni din autostrada Lugoj-Deva, dar a rămas surprins de "mărimea" peşterii şi de lipsa liliecilor.

"M-am dus şi eu să văd pe Lugoj-Deva, lotul 4, peştera cu lilieci. Mă aşteptam într-adevăr la o peşter, dar am găsit...o scorbură. Nu vreau să se înţeleagă că nu vreau să protejez mediul, dar mi se pare un pic deplasat să blocăm un obiectiv de infrastructură major, o autostradă în România şi să nu găsim o soluţie...Acesta este unul dintre motive pentru care costurile pentru construcţia de autostrăzi cresc exponenţial", a spus Cuc.

Întrebat dacă a găsit vreun liliac în acea peşteră, ministrul a răspuns: "Nu am găsit niciun liliac". "În momentul în care s-au identificat siturile Natura 2000 în România şi s-au amplasat pe diverse zone nu a fost consultată şi CNAIR şi astfel ne-am trezit cu diverse situri pe diverse tronsoane de autostrăzi. În momentul de faţă, reluăm procedura de revizuire de acord de mediu, pentru că trebuie relocat sau ocolit ceea ce e în zonă, conform normelor de mediu şi astfel ajungem la creşterea preţului pe autostradă. Cred că vinovaţii sunt cei care au introdus aceste situri fără să se consulte cu cei din CNAIR, să vadă pe unde trec obiectivele majore de investiţii, astfel încât să putem devia într-un fel sau altul traseul obiectivului respectiv, să nu ne trezim cu o peşteră. Vizavi de viaductele pentru mamifere mari, am vorbit cu oamenii din zonă şi ei spuneau că nu au mamifere mari în acea zonă. Au fost două metode de abordare pe acest proiect, cel puţin pe lotul 2, fie să mergem mai departe cu proiectul, iar cea de-a doua scoaterea şi relicitarea separată a acelui tronson. Am mers pe această variantă pentru că, altfel, riscam sancţiuni din partea UE şi pierderea fondurilor", a explicat ministrul Transporturilor