Cel puţin în ultima vreme, în cea mai mare parte, românii au înţeles că nu mai este de joacă şi respectă ceea ce li s-a impus prin ordonanţele militare. Dar cei care au impus aceste măsuri, ei, le respectă? Şi nu ne referim la a purta mască pe stradă, distanţa socială, spălatul pe mâini sau celelalte reguli pe care deja le ştiu şi copii. Ci la ceva cu mult mai grav.
Stăm în case. Nu avem voie pe stradă. Dacă suntem prinşi, amenzile sunt uriaşe. Un om obişnuit are nevoie să muncească vreo câţiva ani ca să le plătească. Spitale care nu mai fac faţă. Personal medical infestat. Carantină. Un oraş mare, Suceava, izolat împreună cu toate localităţile din jur. Filtre. Poliţie. Armată cu mitraliere la vedere. Străzi goale. Măsuri drasctice, despre care specialiştii spun că sunt absolut necesare pentru a controla pandemia şi a limita nenorocirile produse de ea.
Gunoiul Europei vine în România
Controlul la graniţă s-a înăsprit. E greu să mai intri în România. Mai ales pentru amărâţii care târăsc după ei câte o sacoşă cu bunuri care cred că le sunt de folso pe timpul pandemiei. Care vin de te miri unde. De regulă de la vecini, că doar n-or veni pe jos din Spania sau Italia. Dacă un român vine dintr-o zonă contaminată, ”roșie” - cum îi zice, obligatoriu intră în carantină. Dacă minte că nu vine dintr-o astfel de zonă şi este prins, îl paşte puşcăria. Măsuri drastice. Măsuri bune, după cum spun specialiştii.
Dar nu aceeaşi stricteţe şi hotărâre îi bântuie pe oficiali, atunci când este vorba despre o problemă care s-a tot dezbătut la noi, dar fără nici un folos deocamdată. Faptul că România a devenit groapa de gunoi a Europei. Că atât legal, dar mai ales ilegal, sute de mii de tone de gunoi ajung mai ales din Vest la noi în ţară. Unde sunt ori aruncate aiurea, ori distruse fără respectarea normelor de protejare a mediului, poluând masiv.
Ceea ce ni se pare foarte grav, este că pe perioada acestei pandemii, România nu a sistat importul de deşeuri din zonele roşii. Din zonele unde pandemia face ravagii. Va să zică, suntem drastici cu oamenii, dar foarte indulgenţi cu gunoiul.
Rezumând modul de transmitere al virusului, profesorul Adrian Străinu Cercel, una dintre cele mai autorizate voci de la noi în materie de boli infecţioase, a spus la Antena 3: „Virusul îl vom găsi acolo unde este mizerie”.
Aşadar, deşi un reputat specialist spune să facem curat, asta implicând inclusiv să nu mai importăm „mizerie”, noi nu doar continuăm să ne otrăvim ţara, ci chiar în perioada asta importăm „mizeria altora”, şi împreună cu ea şi virusul.
Comisarul de la mediu cu coronavirus
În aceste condiţii, inevitabilul s-a produs. Un comisar de la Garda Naţională de Mediu (DNM) a fost testat pozitiv şi se află izolat, împreună cu familia. DSP face o anchetă pentru a stabili persoanele cu care a venit în contact, pentru a fi şi ele izolate. În legătură cu această situaţie, doamna Marioara Gătej, comisarul general al GNM, ne-a declarat în exclusivitate:
„Este adevărat. Una dintre colegele noastre, a fost testată pozitiv şi se află acum în izolare. Trebuie să vă spun că ne-am împărţit în echipe şi cei mai mulţi dintre angajaţii noştri lucrează de acasă. Colega noastră depistată pozitiv nu a mai fost în sediu din data de 25 martie. Desigur, asta nu înseamnă că sediul este gol. Echipele de intervenţie sunt la datorie.” Despre echiparea celor care merg pe teren în control, doamna comisar general a precizat: „ Am luat măsuri din timp pentru materialele de protecţie. Acum ne-a sosit a doua tranşă, pe care o vom distribui.”
Cinci măşti şi cinci perechi de mănuşi
Despre dotarea comisarilor care ies pe teren, domnul Valentin Neagoe, liderul sindicatului, ne-a declarat în exclusivitate: „ Ni s-au repartizat, celor care mergem pe teren, cinci măşti şi cinci perechi de mănuşi. Total insuficient. Nu există o cameră de decontaminare, aşa cum este la pompieri, spre exemplu. Asta în condiţiile în care nu avem combinezoane şi mergem pe teren cu hainele de acasă. De viziere nici nu mai vorbim. Nu avem cizme. Eu merg în control, se prinde de hainele mele, sau calc pe cine ştie ce, după care cu aceleaşi încălţări şi aceleaşi haine intru în birou şi apoi merg acasă. În condiţiile în care România, chiar în această perioadă de pandemie, continuă să importe deşeuri, unele dintre ele din zone roşii, pentru noi riscul de infectare este foarte mare. Iar noi, pur şi simplu, nu suntem protejaţi cum trebuie”.
Poate, în viitoarlele ordonanţe militare, se va lua în calcul, pe lângă restricţiile privindu-i pe oameni, şi restricţii privind importul de gunoi din zonele roşii.