Serviciile DDoS (Distributed Denial of Service) disponibile pe piața neagră și amploarea acestor afaceri ilegale, precum și extinderea popularității și a profitabilității lor. Astfel, organizarea unui atac costă doar 7 dolari, aproximativ 6 euro pe ora, în timp ce companiile vizate pot pierde mii sau chiar milioane de dolari
”În România, cele mai vulnerabile ținte sunt IMM-urile, care nu sunt pregătite să se apere în fața unor astfel de atacuri”, ne declară experții Kaspersky Lab.
Nivelul de servicii necesare pentru pregătirea unui atac DDoS pe piața neagră nu este foarte diferit de cel al unei afaceri legale. Singura diferență este ca nu există un contact direct între furnizor și client. ”Furnizorii pun la dispoziție un site unde clienții, după înregistrare, pot să selecteze serviciul pe care îl doresc, platesc pentru el și primesc un raport despre atacuri”, adaugă specialiștii Kaspersky Lab.” În unele cazuri, există chiar un program de loialitate pentru clienții fideli, aceștia primind recompense sau puncte bonus pentru fiecare atac achiziționat”.
De exemplu, pe un site ce oferă servicii DDoS, costul unui atac împotriva unui site neprotejat variază de la 50 la 100 de dolari, pe când un atac pe un site protejat costă 400 de dolari sau chiar mai mult. ”Astfel, un atac DDoS poate costa de la 5 dolari, pentru un atac de 300 de secunde, la 400 de dolari, pentru 24 de ore. Preţul mediu al unui atac este de aproximativ 25 de dolari pe oră. Experţii Kaspersky Lab au reuşit, de asemenea, să calculeze că un atac folosind un botnet cloud pe 1.000 de desktop-uri îi va costa pe furnizori, cel mai probabil, în jur de 7 dolari pe oră. Acest lucru înseamnă că infractorii cibernetici care organizează atacuri DDoS fac un profit de aproximativ 18 dolari pe oră”, informează Kaspersky Lab.