INCREDIBIL: A intrat în Parlament cu 34 de voturi!

Candidatul din partea UDMR, Iosif Koto, a reuşit să obţină mandatul de deputat pentru circumscripţia 43, pentru românii din diaspora, cu numai 34 de voturi.

Acest rezultat s-a datorat procesului de redistribuire. Contracandidaţii săi din colegiul 4 au obţinut: 557 de voturi (Herman Berkovits, PD-L), 543 voturi, (Mariana Valeria Stoica, PNL), respectiv 320 voturi (Armand Schor, PSD+PC). Iosif Koto a fost Secretar de Stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Direcţia Relaţii Externe, în perioada 2005-2006. În anul 2000, a primit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de Mare Ofiţer, acordat de Preşedintele României.

A fost laureat cu premiul de excelenţă al Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania şi cu premiul Wlassics Gyula, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria.  

Românii din colegiul 4 le-au avut la dispoziţie 30 de secţii de votare, în Africa de Sud (3), Israel (3), Emiratele Arabe Unite (2), Nigeria (2), Algeria (1), Angola (1), Arabia Saudită (1), Egipt (1), Etiopia (1), Iordania (1), Iran (1), Irak (1), Kenya (1), Kuweit (1), Liban (1), Libia (1), Maroc (1), Pakistan (1), Qatar (1), Senegal (1), Siria (1), Sudan (1), Tunisia (1),Zimbabwe (1).

Cât de reprezentativ poate fi un deputat ales de 34 de persoane?

În opinia lui Iosif Boda, analist politic, vina o poartă sistemul de vot. Aceeaşi idee o susţine şi liderul UDMR, Marko Bela, care a declarat în cadrul unei conferinţe susţinută în urmă cu câteva minute faptul că sistemul electoral din România este unul incorect.

"Nu este vina uninominalului, ci a modului de repartiţie pe care îl avem în ceea ce priveşte 'resturile electorale'. În general, am o rezervă legată de reprezentarea intereselor comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării de către persoane care sunt străine de ceea ce se întâmplă în cadrul acestora. Cred că cel mai bine ar fi fost ca aceste comunităţi să aleagă nişte reprezentanţi proprii", a precizat Iosif Boda.

Uninominal made in Romania

Modelul unic în care sistemul electoral românesc a optat pentru un uninominal cu reprezentare proporţională, a încurcat pe mulţi dintre cei care au mers duminică la vot. Candidaţi care au câştigat colegiile nu au mai intrat în Parlament din cauza celei de-a doua etape, a redistribuirii voturilor, în timp ce alţii, care au obţinut rezultate mai slabe, au obţinut un mandat.

Iosif Boda consideră că este important ca aceste puncte slabe ale sistemului să fie rezolvate. "Toate carenţele ale acestui sistem unic românesc de vot uninominal trebuie eliminate. Pentru că nu mi se pare normal nici faptul ca cei cu viză de flotant să nu poată vota în localităţile în care au această viză, cu toate că la alegerile locale au putut să-şi aleagă primarul. De ce să nu poţi vota la fel şi parlamentarul? Trebuie să îmbunătăţim posibilitatea de a vota şi pentru cei care sunt plecaţi din localităţile lor în altă parte".

Teama de corupţie modifică sistemul În contextul scandalurilor legate de tentativele şi faptele concrete de corupţie, pedepsite blând de instituţiile abilitate, teama de fraudă împinge autorităţile la decizii inovatoare pentru a petici sistemul de vot românesc. În acest context se nasc hibrizi, care în loc să simplifice lucrurile, le complică simţitor.

Un uninominal în două tururi, o soluţie mai bună?

"Cred că această alternativă ar fi fost mai reprezentativă, mai expresivă. Pentru că nu mi se pare corect ca cineva care obţine 49,9% într-un colegiu să nu intre în Parlament şi nici măcar la redistribuire să nu reuşească, în defavoarea unui contracandidat care a luat în primul tur 26%, spre exemplu",  a mai adăugat Boda.

Consideraţi că procesul de redistribuire a voturilor va acorda românilor o reprezentare corectă în Parlament?

CITIŢI ŞI: PARLAMENTARII DIN DIASPORA, rezultatele finale ale alegerilor Petre Roman şi Ana Birchall - celebri, dar nevotaţi