Cu 11 zile înainte de începerea școlii, Războiul manualelor năucește România!

Au rămas mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar, iar situația în educație e sumbră: elevilor de clasa a V-a le lipsesc 15 manuale!, guvernanții vehiculează ideea unui manual unic, editorii acuză subfinanțarea învățământului.

Degringoladadineducațianoastră cea de toate zilele continuă, apogeul fiind atins la începu tul acestei săptămâni, când premierul a vehiculat ideea reîntoarcerii la manualul unic, a scos la luptă editurile care sunt implicate în acest proces.

Concurența sperie ministerul?

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, afirma, ieri, că: „Ministerului îi este frică de faptul că are mulţi ofertanţi şi că sunt gălăgioşi? Hai, să nu mai fie piaţă liberă. (...) Bineînţeles, că cel care produce ceva vrea să vândă. (...) Beneficia rul, ministerul, trebuie să stabilească nişte reguli în care să răspundă şi el. Să spună: «calmaţi-vă băieţi, vor fi trei manuale sau două, să respectăm regulile şi aşa mai departe»”. Mai mult, Arsene a punctat: „dintr-o afirmație publică a ministrului Educației, Liviu Pop, în ultimii 5 ani, statul a cheltuit pentru fiecare elev până în 3 euro, aproximativ 2,6 euro, pentru toate manualele. Și asta, în condițiile în care un singur manual în Ungaria costă 7-8 euro”.

Calitate pe bani puțini nu se poate!

„Manualele de limba și literatura română sunt cele mai voluminoase. Ministerul dă pentru unul 3,80 lei. Nici cât un sandviș, nici cât o sticlă de suc. Dacă româna nu costă 4 lei, vă dați seama cât costă celelalte? M-am interesat la școală și în acest moment, nu există nici o carte în depozit!”, întărea ideea lipsei de interes a ministerului de resort pentru un proces educativ de calitate, Florina Rogalski, profesor de limba română la Școala Centrală din București, autor de manuale.

„Manualul unic, o aberație istorică!”

La rândul său, prof. Liviu Papadima consideră că „revenirea la manualul unic ne aruncă din Europa. Și așa un manual retipărit este achiziționat cu un preț de sub un euro, în vreme ce, la liceu, prețul mediu de achiziție a fost aproximativ un euro!”.

FOTO: Eugen Simion

Academicianul Eugen Simion merge pe calea de mijloc

„Manuale unice sau manuale alternative. Adevărul e că nici una, nici cealaltă nu-i bună. După părerea mea, nu poate fi un manual unic pentru că, de la început, va fi imperfect și toată lumea va sări pe el. În al doilea rând, starea actuală, cu aceste zeci de manuale, a creat o industrie prosperă care a profitat extraordinar de acest lucru și, în același timp, a creat o categorie păguboasă care este chiar școlarul ca atare. Deci, trebuie să găsim, după părerea mea, o cale între cele două. Nu 100 de manuale alternative care să întărească industria respectivă, ci două — trei manuale, cred eu, făcute de oameni responsabili”, a declarat Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române

Îndrumătoare pentru 15 discipline

Cum contestațiile depuse pentru manualele de clasa a V-a nu au fost soluționate în timp util, de abia ieri fiind afișate de către Consiliul Național de Soluționare a acestora (CNSC) rezulatele licitației, 177.000 de elevi din clasa a V-a vor avea, în schimb, un îndrumător-ghid care va acoperi programa școlară la 15 discipline pentru primele opt săptămâni de școală: limba română, prima limbă modernă, a doua limbă modernă, matematică, biologie, educație socială, istorie, geografie, informatică, religie, educație plastică, educație muzicală, educație tehnologică, sport, consiliere și dezvoltare personală. Manualul va avea 296 de pagini și va conține sugestii pe baza cărora profesorul este îndrumat să predea materia respectivă. Prețul de tipar este de 4 lei.