Construcţia conductei Nabucco, ce ar urma să aprovizioneze Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică pe o rută care include şi România, va începe în 2013, ceea ce reprezintă o nouă amânare cu un an a acestui proiect.
Anunţul a fost făcut astăzi de Nabucco Gas Pipeline International GmbH, compania de proiect. Calendarul se modifică în urma "schimbărilor legate de calendarul aprovizionărilor cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, în conformitate cu anunţurile făcute de potenţialii furnizori", se arată într-un comunicat al companiei.
Astfel, construcţia este estimată să demareze în 2013, "în vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale". Potrivit ultimului scenariu, construcţia ar fi trebuit să înceapă în 2012, la acest termen ajungându-se, de asemenea, după numeroase tergiversări.
"Decizia finală de investire va fi luată în concordanţă cu aceste aspecte. În momentul de faţă ne aşteptăm ca primele livrări de gaze prin intermediul conductei să fie făcute în 2017", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.
Negocieri "încurajatoare" cu furnizorii
Potrivit acestuia, în cadrul acestui proiect s-a avansat cu evaluarea impactului social şi asupra mediului şi "au fost făcuţi paşi concreţi în ceea ce priveşte achiziţiile şi alte activităţi importante".
De asemenea, procesul de open season (pentru rezervare de capacitate – n.r.) va demara imediat ce vor exista indicii ferme că angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata.
Acţionarii Nabucco au mai arătat că negocierile cu furnizorii de gaze naturale sunt încurajatoare. Toate negocierile privind aprovizionarea cu gaze naturale sunt conduse de către acţionari şi terţi cumpărători de gaze din Turcia şi Europa.
Acestea sunt derulate complet separat de Nabucco Gas Pipeline International GmbH, care activează în calitate de companie de infrastructură și în care și compania românească de transport al gazelor Transgaz este acționar. România, relații "excelente" cu Azerbaidjan Unul dintre furnizorii majori luați în calcul pentru Nabucco este Azerbaidjan, stat în care președintele Traian Băsescu a efectuat o vizită, la mijlocul lunii aprilie. În cadrul discuțiilor cu omologul său azer, șeful statului român a apreciat că relaţiile "excelente" la nivel politic dintre cele două state încep să se materializeze tot mai mult şi în zona economică. În luna martie, comisarul european pentru energie, germanul Gunther Oettinger, a invitat Rusia să nu facă presiuni asupra statelor din Asia centrală pentru a bloca proiectul de gazoduct Nabucco, al cărui scop este de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Rusia are propriul proiect concurent, South Stream, în care sunt implicate aproape toate statele participante la Nabucco.