Începe "Toamna muzicală hunedoreană"

Joi începe ce-a de-a 30-a ediţie a uneia dintre cele mai longevive manifestări culturale din judeţul Hunedoara, "Toamna muzicală hunedoreană". Organizatorii spun că doresc ca manifestarea să fie una oferită doar de artişti hunedoreni special pentru hunedoreni.

Şi criza financiară a contribuit, oarecum, la această decizie, mai ales că ar fi fost greu să aduci artişti din alte părţi ale ţării fără să fi fost pus la cheltuială, pe când artiştii hunedoreni, de data aceasta cântă gratuit. "A fost dorinţa noastră de a oferi ceva acestui oraş, de a face un lucru devenit normal în aceste vremuri din ce în ce mai anormale", explică iniţiatorul, Mircea Goian. Joi, vineri şi sâmbătă Biserica Romano-Catolică din Hunedoara va găzdui, pe rând, un recital de lăută cu Nicolae Szekely, o reprezentaţie Duo Continuo (viola da gamba şi lăută) şi un concert de muzică renascentistă al grupului Huniadi Cantores. Duminică, la Hotel Rusca, sunt programate recitaluri de jazz cu Steel Jazz Caffe, de rock medieval cu formaţia Corvinia, dans medieval cu grupul Piruet şi muzică medievală şi tradiţională cu Cimpoierii din Transilvania.

Istorie bogată

Până în 1980, Filarmonica din Cluj – Napoca avea stagiune şi la Hunedoara. Apoi concertele s-au oprit brusc. "Pe vremea comunismului aveam foarte mult timp liber. Cântam în vreo 13 formaţii. Cântam aproape orice, de la muzică de cameră până la folk. Mi-am spus atunci că, dacă tot sunt atâtea formaţii, în Hunedoara, de ce să nu facem un festival?. "Toamna muzicală hunedoreană" a suplinit oarecum şi absenţa concertelor filarmonicii din Cluj. În Amfiteatrul Spitalului Municipal a fost prima ediţie", povesteşte Mircea Goian. Nu a durat mult şi regretatul violonist Ştefan Ruha, unul dintre cei mai mari instrumentişti ai României, a fost invitat la Hunedoara. A revenit 20 de ani la rând, pentru că simţea că la Hunedoara are parte de un public cu totul special. Paradoxal, dar într-un oraş muncitoresc exista iniţiativă culturală adevărată şi public care să o aprecieze. "Am fost câţiva indivizi cu iniţiativă. La început veneau profesori cu elevi de liceu. Mai târziu, eram abordat de oameni în toată firea care-mi spuneau că ei au fost cuceriţi de festival de pe vremea-n care veneau la concerte cu profesorul din liceu. Multă lume m-a întrebat în ultima vreme: "Mai ţineţi Toamna muzicală anul ăsta?", iar răspunsul a venit firesc: "Normal că o ţinem". Este un festival de care Hunedoara nu trebuie să se despartă, indiferent de condiţiile economice, iar artiştii care vor evolua au înţeles acest lucru şi vor oferi recitaluri fără să fie retribuiţi. Practic, este un festival fără buget, anul acesta şi un semn de normalitate în vremuri tulburi", conchide Mircea Goian.