Cozile la ghişee vor fi mai mari anul acesta deoarece Fiscul nu mai trimite plicurile cu formulare, pentru a reduce din costuri.
Românii vor avea de înfruntat la fisc o aglomeraţie mai mare decât în ultimii ani, pentru depunerea declaraţiilor cu privire la venitul realizat în 2008. Asta deoarece ei nu vor mai primi anul acesta prin poştă plicurile cu formularele aferente. Pentru a face economii la bugetul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), şeful instituţiei, Sorin Blejnar, a hotărât să renunţe la acest sistem începând cu anul în curs. „În urma unei analize financiare efectuate, s-a constatat că utilizarea sistemului de trimitere/primire a declaraţiilor de venit prin poştă generează costuri mult prea ridicate”, tipărirea, împlicuirea şi difuzarea costând circa 5,3 milioane de lei (1,25 milioane de euro), explică reprezentanţii ANAF, într-un comunicat de presă.
Formularul 200, ce reprezintă declaraţia privind veniturile realizate în anul precedent, poate fi găsit pe site-ul ANAF. Pentru a descărca documentul, românii trebuie să selecteze rubrica „Asistenţă contribuabili”, apoi să dea un click pe „Toate formularele, cu explicaţii”.
Declaraţia trebuie completată în două exemplare, cu scris citeţ şi cu majuscule. Un exemplar rămâne la contribuabil, iar celălalt trebuie depus la administraţia financiară. Astfel, persoanele fizice au două opţiuni: fie depun formularul personal la unitatea fiscală de care aparţin, fie îl trimit prin poştă, prin scrisoare recomandată.
Cine trebuie să depună formularul 200
Declaraţiile privind venitul realizat anul trecut trebuie depuse până pe data de 15 mai. Cei care întârzie, riscă o amendă cuprinsă între 10 şi 100 de lei. Formularul 200 trebuie depus de cei care au obţinut, în 2008, venituri din activităţi independente, închirierea locuinţelor, agricultură, tranzacţii cu acţiuni şi câştiguri din operaţiuni valutare. Activităţile independente se referă la comerţ, drepturile de proprietate intelectuală (brevete de invenţie, drepturi de autor), precum şi la profesiile libere, cum ar fi medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, contabil, arhitect etc.
Persoanele care au înregistrat venituri din chirii de la mai multe apartamente trebuie să completeze în declaraţie fiecare sursă de venit la o rubrică separată.
Veniturile din activităţi agricole presupun câştiguri din cultivarea şi vânzarea florilor, legumelor, zarzavaturilor, arbuştilor, plantelor decorative şi a ciupercilor.
IMPOZIT AVANTAJOS
Tot mai mulţi români îşi declară veniturile Numărul românilor care depun declaraţii de venit a crescut în ultimii ani. În 2008, aproape 675.000 de contribuabili persoane fizice au depus declaraţii de venit la administraţiile financiare, până pe data de 15 mai. Numărul contribuabililor conştiincioşi a fost cu 40% mai mare decât în 2007. De altfel, pe tot parcursul anului 2007 au fost depuse peste 560.000 de declaraţii privind venitul realizat în anul anterior. Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România au afirmat că numărul persoanelor care îşi declară veniturile a crescut datorită nivelului redus de taxare. Cota unică de impozitare a câştigurilor este de 16%. Românii pot decide să doneze 2% din impozitul pe venit către o organizaţie nonprofit. Pentru aceasta, ei trebuie să completeze şi să depună la fisc formularul 230, până pe data de 15 mai.