Începe procesul lui Costel Alexe. Ce acuzații i se aduc președintelui Consiliului Județean Iași

Cosrel Alexe Sursa foto Arhiva EVZ

Judecătorii de la Tribunalul Iași au validat modalitatea de obținere a probelor și întreaga cercetare penală în dosarul de corupție al lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Instanța a stabilit că judecarea fostului ministru al Mediului poate începe.

Tribunalul Iași a transmis că acuzațiile invocate de Costel Alexe, Apetrei Radu-Gabriel și Babă Vlad-Cornelui privind nelegalitatea sesizării instanței, nelegalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală sunt respinse. De asemenea, magistrații din Iași au hotărât că judecarea celor trei poate să înceapă. Decizia nu este una definitivă.

„În baza disp. art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea rechizitoriului emis la data de 05.07.2022 în dosarul penal nr. 22/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, înregistrat pe rolul Tribunalului Iaşi sub nr. 3991/99/2022, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”, se precizează în decizia instanței.

Costel Alexe este acuzat de abuz în serviciu

Costel Alexe a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Apetrei Radu-Gabriel și Babă Vlad-Corneliu au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu. Cei trei au dreptul de a contesta decizia instanței de judecată în termen de trei zilei în cazul în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Iași. Fostul șef al Consiliului Județean Iași, Apetrei și Babă au fost acuzați de procurorii DNA Iași pentru fapte de mare corupție în luna iulie a anului trecut. Apetrei ocupa postul de șef serviciu resurse umane și salarizare în Consiliul Județean Iași. El este acuzat de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, Vlad Babă, consilier în cabinetul lui Costel Alexe, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de uz de fals. Vlad Babă a fost detașat de fostul șef al CJ Iași ca director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași,

Ce a arătat rechizitoriul DNA

Anchetatorii DNA au realizat un rechizitoriu, care a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Iași, în care se precizează că pe data de 11 noiembrie, Costel Alexe ar fi fost ajutat de Apetrei Radu-Gabriel să îl detașeze pe Babă Vlad-Corneliu din funcția de consilier al cabinetului președintelui CJ Iași pe postul de director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași. Detașarea a fost făcută chiar dacă toți inculpații știau că numirea lui Babă Vlad la conducerea instituției amintite nu este legală.

DNA a mai arătat că Babă Vlad ar fi fost angajat pentru o perioadă determinată, fără să fie organizat un concurs în prealabil, pe funcția de consilier IA în cabinetul președintelui Costel Alexe pe data de 11 noiembrie 2020, dată la care a fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași. Ulterior, Costel Alexe ar fi prelungit detașarea lui Babă în funcția de conducere pe datele de 10 martie 2021 și 7 iulie 2021.

Mai mult decât atât, fostul șef al CJ Iași ar fi realizat un proiect de hotărâre prin care a schimbat condițiile de participare la concurs, dar și componența comisiei pentru ca postul să fie ocupat în continuare de Babă Vlad. Este important de precizat că la nivelul CJ Iași, în anul 2020, exista deja o hotărâre privind modalitatea de organizare și condițiile de participare la concursul de ocupare a postului de manager al Școlii Populare.

Cum a ajuns Babă Vlad la conducerea „Școlii Populare”

Modificările făcute de Costel Alexe i-au permis lui Babă Vlad să participe la concursul organizat în perioada iunie – iulie 2021. El ar fi promovat concursul, iar de pe data de 10 septembrie 2021 a fost numit în funcția de fostul șef al CJ Iași în funcția de manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași pe o perioadă de cinci ani. Fostul ministru al Mediului ar fi fost ajutat de Apetrei Radu-Gabriel să realizeze toate actele necesare pentru dispoziția de detașare și de prelungire a lui Babă Vlad.

Faptele prezentate ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași în valoare de  143.587 de lei. Suma reprezintă remunerațiile încasate de Babă Vlad în baza contractului de management interimar. Anchetatorii DNA au explicat că Babă Vlad nu îndeplinea condițiile legale pentru a ocupa această funcție. Ulterior numirii sale la conducerea Școlii Populare, el ar fi încercat să obțină prin subalternii săi alte două posturi în instituție.

Celelalte persoane implicate în dosar au încheiat cu procurorii DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției. Consiliul Județean Iași și Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași le-au transmis anchetatorilor anticorupție că nu sunt părți civile în procesul penal. Judecătorii au decis să fie dispuse măsuri asiguratorii față de cei trei inculpați din dosar, se precizează în decizia Tribunalului Iași.