Începe numărătoarea inversă pentru salvarea Greciei

Prim-ministrul grec a cerut sprijin europenilor și a promis că guvernul său va trimite, azi, creditorilor noi propuneri cu măsuri „credibile”

Alexis Tsipras a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri pe tema situației din Grecia. Atena speră să primească un al treilea împrumut pentru a evita falimentul și posibila ieșire din zona euro.

Asigurări pentru populație și turiști

În același timp, Executivul de la Atena a anunțat, în mod repetat, că nu trebuie să existe temeri legate de lipsa combustibililor sau a hranei în Grecia.

Ministerul Economiei, Infrastructurii, Afacerilor Maritime și Turismului i-a „reasigurat” pe cetățenii greci și pe turiști că există suficiente rezerve de hrană pe piață și că prețurile rămân stabile. Liderii europeni au stabilit pentru joi termenul limită pentru planul de reforme al Greciei, în schimbul unui nou ajutor.

Duminică, va avea loc un summit la care vor participa toate cele 28 de state membre, nu doar cele 19 din zona euro. „Grecia va depune noi propuneri concrete, de reforme credibile, pentru găsirea unei soluții corecte și viabile”, le-a explicat Tsipras europarlamentarilor și a cerut Europei „să nu lase Europa să se dividă”.

Liderul grec a fost primit atât cu aplauze, cât și cu huiduieli, în Parlamentul European. El a criticat împrumuturile anterioare pentru țara sa, care ar fi „transformat Grecia într-un laborator al austerității”. Discursul lui Tsipras a avut loc la câteva zile după ce grecii au respins prin referendum pachetul propus de creditorii internaționali. „Poporul grec și-a exprimat opinia și trebuie să ținem cont de ea”, a mai spus el.

Pro și contra Eladei

Europarlamentarul german Manfred Weber, liderul grupului PPE, l-a acuzat pe Tsipras că insultă ceilalți lideri europeni. „Extremiștii Europei vă aplaudă”, a spus el, referindu-se la sprijinul din partea unor deputați de stânga sau de dreapta extremă. Unii deputați purtau plăcuțe pe care scria „Oxi/Nu”, lăudând rezultatele referendumului din Grecia. Fostul premier belgian Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE, a fost aplaudat după ce i-a cerut lui Tsipras să-și respecte promisiunile de a elimina privilegiile care au sugrumat economia Greciei. Tsipras părea că îşi ia notiţe în timp ce Verhofstadt vorbea despre măsuri precum: privatizarea băncilor, liberalizarea accesului la unele profesii sau eliminarea tratamentelor speciale pentru magnații din domeniile naval, armată şi biserică.

Lideri îngrijorați

Grecia a cerut oficial, între timp, ajutor prin Mecanismul de Stabilitate European, prin extinderea pe trei ani a unui împrumut.

Liderii europeni sunt îngrijorați de ce se va întâmpla mai departe. „Criza din Grecia va avea consecințe economice pentru Bulgaria, pentru că noi facem comerţ cu vecinii noştri, există bulgari care lucrează în Grecia şi dacă ei revin în țară, şomajul ar putea creşte”, explica, ieri, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.

Bulgarii sunt îngrijorați că grecii nu pot cofinanța proiecte comune precum interconexiunea de gaze

În coaliţia cancelarului ger man Angela Merkel crește rezistența față de sprijinirea Greciei, iar guvernul de la Berlin a anunţat că trebuie discutate „scenarii alternative” pentru rămânerea Greciei în zona euro.

Vacanța bancară din Grecia se prelungește

Guvernul de la Atena urma să emită, ieri, un decret ministerial care viza extinderea vacanței bancare, care durează deja de opt zile lucrătoare. Duminica trecută, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, oficialul a informat că băncile elene vor fi închise până pe 6 iulie, dar perioada a fost prelungită până miercuri, 8 iulie. „Vacanța bancară va fi extinsă”, a afirmat un oficial guvernamental, fără a da detalii suplimentare. Luni, BCE a anunțat că menține linia de finanțare de urgență (ELA), destinată creditorilor eleni, la actualul nivel restricționat și va înăspri condițiile de acordare a finanțării, majorând garanțiile solicitate în schimbul fondurilor. Decizia BCE va limita opțiunile autorităților de la Atena. În prezent, finanțarea de urgență oferită de BCE băncilor elene este limitată la 89 de miliarde de euro. Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Franței, Christian Noyer, a avertizat că există risc „de tulburări și de haos” în Grecia, unde economia este pe marginea prăpastiei, dacă Atena și creditorii săi nu reușesc să ajungă la un acord până duminică.