Începe marea restructurare a CFR

Transporturile taie peste 12.000 de locuri de muncă în sectorul feroviar şi strâng cureaua, anulând mare parte din sporurile şi primele de care beneficiază ceferiştii.

Restructurarea căii ferate începe cu peste 12.000 de concedieri şi tăieri de sporuri şi prime. Scopul: reducerea cu până la 20% a cheltuielilor cu fondul de salarii. Pe drumuri ar putea rămâne în urma reorga nizării activităţii companiilor-mamut care operează pe calea ferată circa 18% dintre ceferişti. Doar cele trei mari companii de stat, CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA, au în prezent circa 64.000 de salariaţi.

Reduceri semnificative de per sonal se vor opera la societatea feroviară de marfă, unde în şomaj ar putea intra aproximativ 6.000 de oameni, nu mai puţin de 30% din totalul personalului.

„În programul de restructurare nu se prevede nicio formă de protecţie socială pentru personalul concediat. Un salariat disponibilizat în această perioadă, deosebit de dificilă, este un om sacrificat”, a declarat liderul confe deraţiei sindicale Mişcare Comercial, Gheorghe Popa.

În cazul concedierilor colective, ceferiştii au dreptul, conform contractului de muncă, la un singur salariu compensator. Planul prezentat ieri de minister şefilor de sindicate nu include şi măsuri privind protecţia socială a celor care vor rămâne fără locul de muncă în încercarea ministerului condus de Radu Berceanu de a limita pierderile din sectorul feroviar.

„Nici în contractul colectiv de muncă şi nici în bugetul alocat în 2009 nu sunt prevăzute sume compensatoare în caz de disponibilizări”, a declarat Popa.

Nu se mai dau prime de sărbători

Sindicaliştii par să agreeze mai mult ideea ca reducerea fondului de salarii să se facă prin neacordarea sporurilor şi primelor de care beneficiază în prezent angajaţii.

„Oamenii au rate de plătit, au copiii de ţinut în şcoală. Unii sunt dispuşi să renunţe la sporuri şi prime ca să nu-şi piardă locul de muncă”, ne-a declarat Florin Dobrescu, preşedintele confederaţiei sindicale „Drum de fier”. Documentul trimis ieri de minister către sindicate prevede reducerea sau eliminarea sporurilor de 7% din salariul de bază pentru condiţii grele de muncă şi pentru condiţii de muncă feroviară, precum şi a sporului de 10% pentru cunoaşterea unei limbi străine.

În condiţii de criză, Transporturile nu mai vor să achite nici măcar jumătate din biletele de tratament sau odihnă ale ceferiştilor. Dacă în anii trecuţi renegocierea contractului colectiv de muncă se lăsa cu măriri de salarii, anul acesta, ministerul a condiţionat semnarea unui acord cu îngheţarea salariului minim la 570 de lei.

Sindicaliştii au avertizat că în condiţiile în care ministerul va începe disponibilizarea angajaţilor, ceferiştii vor ieşi în stradă.

ÎNŞTIINŢARE. Ministerul Transporturilor a notificat sindicatele în legătură cu programul de restructurare

MĂSURI

Cu 20% mai puţine trenuri

Concedierea a peste 12.000 de ceferişti presupune închiderea mai multor secţii de circulaţie neinteroperabile, diminuarea numărului de trenuri care vor circula pe calea ferată cu până la 15%-20%, precum şi diminuarea posturilor de la centru şi din sucursale cu un raport de 1 la 8. Nota de informare privind restructurarea sistemului de transport feroviar trimisă de minister sindicatelor prevede şi majorarea capitalului companiei feroviare de marfă cu 600 de milioane de lei, o gură de aer bine-venită, în condiţiile în care traficul pe calea ferată a scăzut cu peste 50% de la începutul anului. Şi CFR Călători se zbate să supravieţuiască, în condiţiile în care bugetul pe 2009 prevede reducerea la jumătate a subvenţiei faţă de cea acordată anul trecut.