Lungmetraje de Cristi Puiu şi Călin Netzer, un fragment din noul film al lui Gabriel Achim şi un scurtmetraj de Paul Negoescu pot fi văzute în Boemia.
Cinema-ul autohton este reprezentat din plin la a 45-a ediţie a evenimentului găzduit de staţiunea balneară din vestul Boemiei, care ia startul astăzi. În secţiunea competitivă "East of West" figurează "Aurora", de Cristi Puiu, care a avut premiera la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.
"Apartamentul de bloc în a cărui bucătărie un bărbat şi o femeie discută despre bunica Scufiţei Roşii, având grijă să n-o trezească pe fetiţa care doarme în camera alăturată. Remorcile abandonate pe terenul viran - aflat între casele de la marginea oraşului - din spatele cărora bărbatul pândeşte ceea ce pare a fi o familie. Oraşul pe care îl traversează acelaşi bărbat, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vânătoare pe care o are acasă. Bărbatul are 42 de ani, se numeşte Viorel şi, stăpânit de gânduri incerte, traversează oraşul de la un capăt la altul, către un obiectiv numai de el ştiut".
Aşa arată sinopsisul "Aurorei", film care reprezintă, totodată, debutul în ale actoriei pentru regizorul Cristi Puiu. La Karlovy Vary, pelicula "Aurora" va putea fi urmărită pe 5 iulie, la 11.30, şi pe 10 iulie, de la ora 16.00.
Rebengiuc, acum şi în Cehia
A luat cinci premii la festivalul de film de la Salonic, trei la Torino şi două la Miami, iar acum lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, a fost selectat de criticii de la Variety pentru secţiunea - focus de la Karlovy Vary, alături de "Rewers", de Boris Lankosz, şi de "Die Standesbeamtin", de Micha Lewinsky.
"Într-o zi, Ion, un român de 75 de ani, primeşte accidental o medalie de onoare pentru faptele sale «eroice» din Al Doilea Război Mondial, o vreme de care abia îşi aduce aminte. Medalia îl forţează pe Ion să-şi reconsidere întreaga viaţă. Poate că n-a fost mereu un ratat. Poate că viaţa lui are o semnificaţie. Poate că înseamnă ceva pentru familia lui", astfel sună sinopsisul "Medaliei de onoare", regizată de Călin Netzer. Lui Victor Rebengiuc îi revine rolul principal, iar Ion Iliescu debutează în calitate de actor. Vizionările de la Karlovy Vary au loc pe 5 iulie, de la 12.30, şi pe 7 iulie, de la ora 22.00.
În pat cu duşmanul tatălui
Tânărul regizor Paul Negoescu merge la Karlovy Vary cu scurtmetrajul "Derby", selectat în secţiunea "The Fresh Selection - The Promising Five". Distribuţia îi include pe Clara Vodă, Bogdan Vodă, Maria Mitu şi Nicolas Teodorescu, iar Negoescu a lucrat în triplă ipostază, de regizor, scenarist şi coproducător; director de imagine şi coproducător este Andrei Butică.
"Mircea are o fiică de 15 ani, al cărei iubit este invitat să ia cina cu familia. Ajunge mai devreme şi cei doi se retrag în camera fetei. În timp ce se uită la televizor, Mircea poate auzi gemetele fiicei sale. Cina începe, iar Mircea află că iubitul odraslei ţine cu o altă echipă de fotbal". Acţiunea scurtmetrajului lui Negoescu se întinde pe 15 minute. "Derby" a fost filmat pe peliculă de 35 mm.
Tot la Karlovy Vary va fi arătat, într-o secţiune consacrată "work in progress" un promoreel al filmului "Visul lui Adalbert", de Gabriel Achim. Acţiunea peliculei se petrece în 1986, iar lungmetrajul îl va avea în primplan pe personajul Iulică (Gabriel Spahiu), subinginer de meserie; pelicula spune povestea unei zile pigmentate de o ceartă cu soţia, Coca, de nişte tensiuni cu amanta, Lidia, şi de o proiecţie cinematografică.
"Am vrut o poveste total subiectivă, să ies din realismul ăsta şi din detaşarea asta a autorului faţă de operă, să fie o implicare detaşată, doar aparent minimalistă. (...) Ca etalon, când filmez, am două chestii în cap: filmele făcute despre comunişti, cu comunişti, de comunişti şi partea de limbaj cotidian adus la zi. (...) Mi-am dat seama că e o prostie să caut veridicitate, aşa că am căutat verosimilul. (...) Am gândit o strategie narativă de tip ricoşeu", declara regizorul Gabriel Achim.
Premianţi şi juraţi
Celebrul Nikita Mihalkov va primi Globul de cristal pentru "excelenta sa contribuţie artistică", în timp ce Jude Law se alege cu Premiul preşedintelui, distincţie acordată pentru întreaga carieră. Monteurul-veteran Thelma Schoonmaker, colaboratoare constantă a lui Martin Scorsese, şi cineaştii scoţieni Andrew şi Kevin Macdonald completează lista VIP-urilor prezente la Karlovy Vary.
Competiţia include 12 lungmetraje, dintre care două ceheşti, iar producătorul Ron Yerxa ("Little Miss Sunshine"), actriţa sârbă Mirjana Karanovic, criticul David Stratton şi regizorii Chang-dong Lee, Lola Mayo, Alexei Popogrebsky, şi Bohdan Slama, compun juriul acestei secţiuni.
Criticul de film şi directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, se află în juriul secţiunii "East of the West", Daniela Băcanu se numără printre cei care vor decide destinatarul premiului Europa Cinemas Label Jury; la rândul ei, Edna Făinaru, face parte din juriul NETPAC.
AGENDA VERII
Axa Sarajevo - Ierusalim - Londra
- Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, figurează în Competiţia de lungmetraje a festivalului de la Sarajevo (23 - 31 iulie), alături de filmul "Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu (Ungaria/ Germania/Marea Britanie/România).
- În secţiunea competitivă dedicată scurtmetrajelor au fost incluse "Lord", de Adrian Sitaru, şi "Derby", de Paul Negoescu. Mai mult, regizorul Cristi Puiu va fi preşedintele juriului Competiţiei de lungmetraje la Festivalul de Film de la Sarajevo.
- Lungmetrajul său, "Aurora", va putea fi vizionat în secţiunea specială Focus, alături de "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Totodată, "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat în Open Air Programme al festivalului.
- Peliculele "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, au fost selectate în competiţia dedicată documentarelor a Festivalului de Film de la Sarajevo.
- Pelicula "Nunta lui Oli", de Tudor Jurgiu, a fost inclusă în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Tabor (30 iunie-4 iulie) de la Zabok, în Croaţia, ce deţine o secţiune cu 37 de scurtmetraje româneşti. La eveniment vor fi prezenţi regizorii Paul Negoescu, Iulia Rugină, Ciprian Alexandrescu, Anton Octavian şi Cătălin Muşat.
- Filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, şi documentarul "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, vor fi prezentate în secţiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Ierusalim (8-17 iulie).
- Tot astăzi ia startul a şaptea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Londra (2-4 iulie); la cinematograful Curzon Mayfair vor putea fi văzute "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, "Medalia de onoare", de Călin Netzer, "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, "Faleze de nisip", de Dan Piţa, dar şi scurtmetraje româneşti.
- Autorul lui "A fost sau n-a fost?" va susţine un masterclass în cadrul London Film School, iar publicul va beneficia de o discuţie cu producătorul Dan Burlac, actriţa Anamaria Marinca şi criticul de film Magda Mihăilescu.