Incendiu mizerabil lângă București. Poluare masivă în nordul Capitalei. Este dosar penal | Video

O suprafață de circa trei hectare arde mocnit de circa 24 de ore, lângă București. Miercuri dimineață, nivelul de poluare a atins cote maxime în nordul Capitalei.

Indicele de poluare arăta, din nou, nivelul maxim, de 100 la sută, în zona de nord a Capitalei. La ora 9.00,platforma aerlive.ro arăta că cea mai afectată zonă este Băneasa.

De asemenea, la primele ore ale dimineții, același indice de poluare 100 la sută era înregistrat și în alte zone din Sectorul 2 al Capitalei.

Am încercat să aflăm care este explicația și am luat legătura cu reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov care au precizat, pentru evz.ro, că un incendiu a izbucnit, marți, pe un câmp situat între localitățile Periș și Dârza.

„Din ce au constatat pompierii la fața locului ar fi vorba de o suprafață de circa trei hectare situată pe locul unei foste ferme de porci. A ars stuful iar acum arde mocnit o fostă groapă unde erau deversate dejecțiile animalelor. Un batal, cum se zice”, a declarat, pentru evz.ro, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

Zona este greu accesibilă, ceea ce a îngreunat intervenția pompierilor. La fața locului au fost trimise două autospeciale ale ISU.

De asemenea, polițiștii au deschis dosar penal după ce au constat că focul care a provocat incendiul a fost pus intenționat.

„La data de 8 aprilie a.c., Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat prin Sistemul de Urgență 112, cu privire la faptul că se simte un miros intens de fum zona localităților Otopeni și Snagov. În temeiul sesizărilor, la fața locului s-au deplasat polițiștii din Ilfov și echipaje ISUBIF, pentru efectuarea de verificări, stabilindu-se faptul că poluarea  provine de la un incendiu  de vegetație izbucnit pe un câmp din apropierea localității Periș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii ilfoveni s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, săvârșirii infracțiunii prevăzute de art 98 al.1 din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului și săvârșirea infracțiunii prevăzute de art .3 din Legea 101/2011 pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului, urmărirea penală fiind supravegheată de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea”, a transmis IPJ Ilfov.

În acest context, Garda de Mediu a transmis...

„Având în vedere numeroasele sesizări ale cetățenilor din zona comunelor Mogoşoaia, Corbeanca, Periş cu privire la poluarea aerului, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului Judeţean Ilfov s-au deplasat în zonă, pentru verificări.

În urma controlului efectuat, astăzi, pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp.

Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată.

În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator.

În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene:

- identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale

- impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului

- monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse”.