Aproape 100 de hectare din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au ars seara trecută într-un puternic incendiu izbucnit lângă lacul Nuntaşi în apropiere cetăţii Histria.
Mai multe echipaje de pompieri ale ISU Dobrogea, ajutate de voluntari ai comandamentelor locale pentru situaţii de urgenţă Istria şi Corbu s-au chinuit mai bine de opt ore să stingă flăcările.
Pompierii au intervenit însă cu mare dificultate din cauza terenului accidentat, dar mai ales a vântului puternic care împingea flăcările în toate direcţiile.
Pompierii au fost nevoiţi să meargă pe jos şi să acţioneze doar cu lopeţi şi „pliciuri” după ce autocisternele au rămas impotmolite în mlaştină. În ajutorul lor, după şase ore de la izbucnirea incendiului, la faţa locului au ajuns două camioane cu 40 de pompieri militari ai ISU Dobrogea.
Forțele suplimentare au acţionat și pentru protejarea pădurii din apropiere, care putea lua foc, însă potrivit agentului ecologic Ion Voinea de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, „fauna nu a fost afectată, mistreţii fug la incendii, iar pentru perioada de cuibărit la păsări este prea devreme”.
Primarul comunei Istria, Ioan Herdean, prezent la locul incendiului, a declarat pentru EVZ că nu a existat pericolul extinderii flăcărilor către gospodării pentru că întreaga suprafaţă afectată este înconjurată de bălţi.
„Au ars până într-o sută de hectare de vegetaţe stuficolă , resturi de stuf şi ţipirig dar vântul ne-a făcut probleme şi focul a ajuns şi dincolo de terenul concesionat, la stuful nerecoltat”, a explicat primarul.
El susţine că miercuri concesionarul terenului, o firmă din Tulcea, a recoltat stuful şi este posibil ca incendiul să fi fost provocat de cineva sau fi izbucnit accidental. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 1.30, dar pompierii şi agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării vor rămâne în zonă până la eliminarea tuturor eventualelor focare.