Incendiu de vegetație la Aeroportul Internațional Mărculești. În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova, au fost înregistrate 34 de intervenții ale echipelor de pompieri la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate și a terenurilor forestiere.
Asemenea incendii s-au produs în mai multe raioane, între care Сimișlia, Cahul, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești, Ștefan Vodă. A rămas pârjol în peste 120 de hectare de terenuri.
Incendiu la Aeroportul Internațional Mărculești
Circa 80 de hectare de teren și vegetație uscată au fost distruse de foc în localitatea Lunga, raionul Florești. Flăcările s-au extins cu repeziciune spre Aeroportul Mărculești. Pentru stingerea flăcărilor, s-au implicat opt echipe de pompieri, angajați ai forțelor armate și reprezentanți ai unui agent economic.
În urma incendiului, în total au ars 80 de hectare de vegetație uscată, dintre care 40 de hectare pe teritoriul aeroportului. Datorită intervenției eficiente ale forțelor implicate, focul nu s-a răspândit spre piste de aterizare, aparate de zbor și depozite pe teritoriul aeroportului.
Incendiu la Cahul
În urma izbucnirii incendiilor de vegetație uscată, cele mai mari pagube au suportat raioanele Cahul și Florești.
În după amiaza zilei de ieri, la periferia orașului Cahul, pompierii din sudul Republicii Moldova au intervenit, în condiții de alertă sporită, împreună cu autoritățile locale, pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o pădure și vegetația uscată.
Focul a nimicit circa zece hectare de pădure din suprafața totală de 150 de hectare. Victime nu au fost raportate.
Tot în raionul, Cahul, anume în localitatea Trifeștii Noi, pompierii au stins patru hectare de vegetație uscată și fâșie forestieră.
Încă o săptămână de foc se prognozează în Republica Moldova
Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova, până în ziua de 22 iulie, din cauza caniculei și a secetei, pe arii extinse se va menține pericolul de incendii. Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează populația despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată. Potrivit specialiștilor, izbucnirea acestora ar putea provoca pagube materiale. Mai mult, prezintă un risc pentru sănătatea și viețile oamenilor.
În condițiile temperaturilor de foc și umidității reduse, riscul producerii incendiilor de vegetație este mai mare. Pentru a preveni incendiile pe suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.
Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse, în preajma spațiilor forestiere.