Incendii în Delta Dunării

Sute de hectare de stuf au fost incendiate în ultimele 48 de ore în Delta Dunării, focul ameninţând mai multe aşezări din Rezervaţie. Prefectul de Tulcea, Vasile Gudu, a declarat pentru EVZ că "acum, situaţia este sub control, însă mai sunt focare care, inteţite de vânt, se extind şi intervenţia echipajelor ISU este extrem de dificilă din cauza terenului mlăştinos".

Guvernatorul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Grigore Baboianu  spune, la rândul lui, că cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în apropierea pădurii Caraorman unde vegetaţia de stuf a fost incendiată pe 3 hectare. "Localnicii şi echipele noastre au intervenit în forţă, au săpat şanţuri, au acţionat cu ce au putut şi în final au reuşit să stăpânească focul, altfel ar fi ajuns la pădure, zonă strict protejată", a declarat el.

Guvernatorul dă vina pe "aceeaşi  crescători de animale care an de an incendiază stuful uscat, adoptă aceeaşi metodă consacrată şi clasică, pentru regenerarea stufului care devine astfel hrană pentru animale". Pe de altă parte, "aceste incendii din Delta Dunării nu sunt periculoase, ele devin periculoase doar dacă sunt pe lângă zonele strict protejate , unde se intervine imediat".

La Sfântu Gheorghe au ars câteva căsuţe din lemn dintr-un camping de vară. Lângă lacul Uzlina focul a fost cât pe ce să cuprindă complexul hotelier Cormoran, însă   proprietarul Cornel Găină spune că a stat toată noaptea trecută împreună cu angajaţii, pregătiţi să intervină în caz că flăcările ar fi ajuns la unitatea de cazare.

"Am avut noroc, vântul şi-a schimbat direcţia şi focul pe care îl vedeam în faţa noastră nu a mai ajuns la noi, oricum se oprea în canalul de protecţie pe care l-a construit în urmă cu câţiva ani, dar nu puteam împedica scânteile care puteau sări peste acest culoar", spune Cornel Găină. El a păstrat în permanenţă legătura cu ISU Tulcea ale cărei echipaje ar fi putut ajunge în 40 de minute la faţa locului.