Un bărbat din oraşul sucevean Vicovu de Sus se judecă de aproape doi ani de zile cu statul român, în încercarea de a demonstra că melcii sunt animale.
Marian Oancea şi-a deschis în 2005, cu fonduri Sapard, o fermă de melci, o investiţie de aproximativ 30.000 de euro.
Suceveanul visa deja că melcii săi italieni, specia Helix Aspersa, care cresc mult mai repede decât cei din specia românească şi sunt mai căutaţi pe piaţa internaţională, îi vor aduce o grămadă de bani, însă, câteva luni mai târziu, afacerea i-a îngheţat la propriu.
În iarna lui 2005-2006, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, melcii i-au îngheţat. Deşi îşi făcuse o asigurare înainte, pentru a-şi proteja afacerea, Marian Oancea nu a prevăzut în poliţa de asigurare şi riscul de îngheţ.
Pentru că în acea vreme, legislaţia prevedea ca investitorii care şi-au deschis o fermă de animale şi sunt asiguraţi la o societate de profil, pot solicita despăgubiri şi de la stat în caz de calamităţi, suceveanul şi-a încercat norocul, însă demersul său a fost sortit eşecului. Motivul, i s-a comunicat oficial, „melcii nu sunt animale”. Acum, Marian Oancea, se judecă din 2006 cu Guvernul României, Ministerul Agriculturii şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, încercând să-i convingă pe judecători că melcii sunt animale. Suceveanul a invocat manualul „Zoologia nevertebratelor”, publicat în anul 1967 de Editura Didactică şi Pedagogică, în care, spune el, se precizează că „melcul este un animal bine-cunoscut din încrengătura moluscă”.
La nivelul judeţului Suceava, fermele de melci nu au avut succes, mulţi dintre investitori renunţând la această afacere.